V každém špalku vidím sochu. Tak nevím, čím budu v zimě topit, směje se sochař Ondřej Marčák

9. listopad 2015

Golem, středověký rytíř, medvěd, nebo známá postavička Homera Simpsona. Půvabné sochy z tvrdého dřeva obdivují obyvatelé Vratislavic nad Nisou, kteří jdou náhodně kolem zahrady rodiny Marčákových. Málokdo z nich tuší, že pracovním nástrojem jejich tvůrce Ondřeje Marčáka je motorová pila.

„Dneska v každém špalku vidím nějakou sochu, nebo něco, co se z toho dá udělat, tak ani pomalu nevím, čím budu v zimě topit,“ směje se sympatický sochař Ondra, kterého před dvěma lety inspiroval televizní pořad o dřevosochání.

„Úplně první socha, to byla náhoda - byl to kus dřeva, který svým tvarem připomínal obličej kamaráda Toma Hankse z filmu Trosečník, tak jsem mu dal jméno Willson,“ vzpomíná Ondřej, kterému fantazie pracuje na plné obrátky.

Ondřej Marčák se svým parťákem Homerem

Proto se mu také dělají nejlépe věci, které jsou neskutečné. „Dobře se dělají draci, protože je nikdo nikdy neviděl. Hezká holka je nejtěžší, protože musí být symetrická a krásná. Ale když udělám čerta, který má křivý nos a uši, tak to vůbec nevadí,“ dodává Ondřej, který se těší, že v dohledné době udělá k postavičce Homera Simpsona jeho parťáka z baru –Očka.

„Už se těším, až spolu zajdeme na pivo,“ usmívá se se při této představě Ondřej Marčák, jehož další sochu, nazvanou Stromovous, můžeme obdivovat v městském parku ve Vratislavicích nad Nisou.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio