Už jen týden zbývá Ústeckému kraji na to, aby vyřešil hrozící krizi v autobusové přepravě

11. červenec 2018

Už jen týden zbývá do rozhodnutí rady Ústeckého kraje o požadavku společnosti BusLine, aby jí kraj přispěl na provoz – tedy zaplatil jí více, než je v platných smlouvách.

Firma zajišťuje dopravu v některých oblastech regionu, a pokud peníze nedostane, hrozí zastavením jízd. Vedení kraje se to nelíbí – argumentuje přitom platnými smlouvami.

O situaci mají zástupci Ústeckého kraje jednat se společnosti BusLine tento pátek. Společnost už prý kraji poskytla podklady pro jednání krajské rady, které je plánované na příští týden.

„Pokud radní zvednou ruku pro to, aby byla dál financovaná doprava tak, jak si myslíme, že je nezbytné, budeme ji provozovat dál. Pokud ty peníze na úhradu ztráty nedostaneme, budeme muset dopravu zastavit,“ uvedl regionální ředitel BusLinu Milan Toms.

Právě rada kraje má rozhodnout, jak zajistí dopravu v oblastech, ve kterých jezdí autobusy společnosti BusLine. Jak to chce kraj udělat, ale zatím nezveřejnil.

„Počkal bych, až vykomunikujeme několik těch variant a přistoupíme k jedné z nich,“ shrnul po červnové schůzce s autobusovým dopravcem náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Společnost BusLine zajišťuje autobusové linky zhruba v polovině kraje. Kvůli problémům v dopravě zřídil kraj vlastního dopravce. Ten má začít nahrazovat soukromé společnosti od poloviny příštího roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související