Ústecká zoo potřebuje na rozvoj a opravy do roku 2035 zhruba 600 milionů korun

29. květen 2018 13:30

Zastupitelé města Ústí nad Labem se včera (28. 5.) mohli seznámit s návrhem rozvoje ústecké zoologické zahrady do roku 2035. Takzvaný „generel“ obsahuje i popis současného stavu a seznam nutných i rozvojových investic.

Podle mluvčí města Romany Macové je v následujících 15 letech nutné v ústecké zoo proinvestovat zhruba 600 milionů korun. Na seminář přišlo 14 ze 37 zastupitelů.

Ze setkání se zastupiteli má ředitel zoo Roman Končel dobrý pocit – napříč politickými stranami se shodli, že zoo potřebuje peníze. Otázkou je, v jakém rozsahu, naznačil zastupitel Martin krsek z PRO! Ústí: „Jestli ji máme udržovat v tomto nelichotivém stavu, jestli má omezovat chov nějakých druhů zvířat, protože pro ně nemá podmínky, jestli investovat obrovské částky do toho, aby se někam posunula…“

Krsek osobně se přiklání k většímu rozvoji zoo, stejně tak starostka Neštěmic a zastupitelka města Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí: „Je dobré, že se generel připravil, je slušně připravený, a já si jednoznačně myslím, že bychom ho měli podpořit, a ty akce, naplánované na letošní rok, bychom měli podpořit i finančně.“

Jde zhruba o 11,5 milionu korun – ředitel Končel přiblížil už připravené projekty: „Dokončení výstavby do nové expozice vyder, na zasíťování celého výběhu vodních ptáků a udělání průchozí voliéry, na realizaci celého projektu ptáků jihovýchodní Asie, a dále se jedná o další drobné stavby.“

Náročnější projekty mohou začít až po schválení generelu

Na náročnějších plánech, jako je stavba asijského domu pro slony a orangutany, nového parkoviště, rekonstrukce výběhů pro kopytníky nebo stavba lanovky, by vedení zoo začalo pracovat po schválení generelu.

Vedení města podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů chce návrh rozvoje předložit veřejnosti a odborníkům a rozhodnutí nechat na nových zastupitelích po podzimních volbách. Podobně to vidí i Martin Krsek.

„O generelu zoo by se měla vést větší diskuze, měla by do ní být zapojena veřejnost, a to je věc, kterou nemůžeme stihnout, byť si myslím, že aspoň generel by měl vzejít z tohoto volebního období,“ připomněl Krsek výměnu vedení města před zhruba třemi lety.

Od té doby je Roman Končel třetím člověkem, který zoo vede.

Spustit audio

Související