Ředitel ústecké zoo předložil návrh, jak by se měla zahrada rozvíjet až do roku 2035

5. březen 2018 15:10

Ředitel zoo v Ústí nad Labem Roman Končel vypracoval tzv. „generel“ – dokument o rozvoji zahrady do roku 2035. Vedení města ale oddaluje jeho projednání – nechává si vypracovat dva oponentní posudky.

Člen dozorčí rady zoo Bořek Voráč je pod dokumentem podepsaný. 28. února ale na jednání zastupitelstva vystoupil s tím, že dokument považuje za paskvil a nemá s ním nic společného.

V závěru dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici, je seznam lidí, kteří se na jeho vypracování podíleli – je mezi nimi také bývalý ředitel a bývalý člen dozorčí rady Bořek Voráč.

Na jednání zastupitelstva se proti tomu ohradil: „Já jsem se s tím materiálem podrobně seznámil, a ke své hrůze jsem zjistil, že jsem tam veden jako spoluautor. Já jsem nikdy do takového generelu nezasahoval. A takový kompilát bych nikdy nepodepsal.“

Podle Voráče jsou některé pasáže vytržené z kontextu a generel podle něj nemá hlavu ani patu

Na vzniku generelu pracoval už předchozí ředitel Zoo Lubomír Moudrý, který rezignoval koncem února loňského roku. Tehdy měl dokument téměř hotový – měl připravené zásadní materiály: třeba o botanické nebo geologické části. Po svém odchodu vše přenechal vedení města, které ho tímto úkolem pověřilo.

Od loňského června radní ředitelem jmenovali Romana Končela – redaktorce Českého rozhlasu řekl, že zčásti práci svého předchůdce využil a zčásti doplnil o své představy. K dalším spolupracovníkům začátkem února řekl: „Samozřejmě, že jsem konzultoval – od ošetřovatelů, přes současné zoology, ale hlavně s jinými řediteli zoologických zahrad – třeba s kolegy v Plzni, Ostravě, nebo v ohradě v Hluboké.“

Slova Bořka Voráče nechtěl Končel komentovat, protože je nezná přesně – do projednání generelu vedením města se nechce vyjadřovat ani k dalším podrobnostem, ať už z obsahu, nebo ke vzniku dokumentu.

S vedoucími útvarů v ústecké zoo prý ředitel podobu generelu nekonzultoval

Redaktorka Českého rozhlasu oslovila i všechny vedoucí útvarů v zoo – prý o výsledné podobě generelu nevěděli a uvedli, že s nimi ředitel obsah dokumentu nekonzultoval.

Ekonom a nezávislý zastupitel Miroslav Štráchal si dokument od ředitele vyžádal po odevzdání na magistrát – podle něj postrádá podrobnou analýzu současného stavu zoo, bez které, podle jeho názoru, není možné vytvářet jakoukoli strategii rozvoje.

Vedení Ústí překvapilo, že se Voráč k utajovanému dokumentu dostal

Primátorka Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů i její náměstek Jiří Madar byli překvapeni, že pan Voráč zatím utajovaný dokument četl. Původní plán byl takový, že radní generel projednají, ředitel Končel ho pak představí zastupitelům, a ti se pak generelem začnou zabývat koncem února – to ale padlo. Podle primátorky chce vedení města nechat rozhodnutí až na nové zastupitelstvo, které vyjde na podzim z komunálních voleb.

Podle mluvčí města Romany Macové nechce vedení města dále komentovat ani slova pana Voráče, ani se nechce vyjadřovat ke generelu, nebo k tomu, proč si nechává zpracovávat dva oponentní posudky, nebo kdy budou hotové.

autor: hau
Spustit audio

Související