U turisticky atraktivních lokalit v Ústeckém kraji budou o víkendu hlídkovat policisté a strážníci

22. leden 2021

Strážníci a policisté budou mít o víkendu víc práce než obvykle. A to zejména v obcích, kam lidé míří za zimní zábavou, tedy sáňkovat nebo na vycházky. Pomáhat s regulací dopravy nebo s parkováním budou třeba v obci Sněžník na Děčínsku.

Výše položené obce se totiž potýkají s davy turistů. Většinou je to totiž jediná možnost, jak vzít děti za sněhem, když jsou lyžařské areály uzavřené.

Na Sněžníku zažili minulý víkend davy lidí – někteří z nich přijeli sáňkovat či bobovat s dětmi, někteří se pak vydali na výšlap na rozhlednu Děčínský Sněžník.

V obci byl podle nezávislého starosty Jílového u Děčína Miroslava Kalvase, pod které Sněžník patří, obrovský přetlak aut. Za normálních okolností tam zaparkuje zhruba 200 aut, teď jich přijel zhruba dvojnásobek.

Sněžník minulý víkend opanovaly davy lidí

Jílové se proto rozhodlo umístit na tamní silnice zákazy zastavení a každý víkend tam budou s hustou dopravou vypomáhat strážníci.

Návštěvníci za sebou navíc zanechávají obrovský nepořádek, proto je potřeba zvýšit svoz odpadků z obce – z jednoho týdně na dva.

Lidé se v přírodě často chovají neukázněně. Dělají ohně a ničí les

Na neukázněné turisty si stěžují i strážci národního parku České Švýcarsko, kteří na Sněžníku hlídkují – oblast totiž patří do CHKO Labské pískovce a poslední dobou se podle nich stává, že si tam lidé rozdělávají ohně, nebo že tam sportovci ničí les, lámou větve a klestí si cesty.

Podobně jsou na tom i další výše položené obce v Ústeckém kraji. Tam, kde nemají svou městskou policii, často řeší hustou dopravní situaci nebo divoké parkování Policie České republiky.

Minulý víkend například do lyžařského areálu v Zadní Telnici mířily stovky lidí s dětmi i přes to, že je uzavřený. Doprava tam v jednu chvíli zhoustla tak, že auta zablokovala autobus městské dopravy.

Stejné je to třeba pod Bouřňákem na Teplicku nebo pod Mosteckými Klíny. Policejní mluvčí Jana Slámová dodává, že většinou policisté vyjíždí do takových míst na volání, například řidiče autobusu, který nemůže projet.

Do takhle navštěvovaných míst si ale podle Slámové policisté nachází cestu v rámci běžného výkonu, právě kvůli zvýšenému počtu aut.

Spustit audio

Související