V Českém Švýcarsku obnovili značení záchranných bodů pro turisty v nesnázích

23. červen 2020 14:01

Strážci národního parku České Švýcarsko dokončili výměnu cedulí s takzvanými záchrannými body. Slouží pro lepší orientaci záchranářů a hasičů v terénu, na území parku jich je 45.

„Dá se říct, že je umisťujeme na turistické trasy, většinou jsou to nějaké větší křižovatky nebo odbočky. Každá ta cedulka má svůj vlastní unikátní kód, podle kterého ty záchranné složky identifikují, kde se ten návštěvník nachází. Ta případná pomoc by pak měla být daleko rychlejší,“ vysvětluje strážce Pavel Svoboda.

Správa parku dříve používala své vlastní značení, teď ho sladila s celorepublikovým modelem.

„Lidé si musí uvědomit, že jsou v národním parku, kam je často komplikovaný přístup. Proto by měli vědět, že nestačí jen zavolat s tím, že stojí někde v lese a potřebují pomoc,“ upozorňuje mluvčí parku Tomáš Salov a pokračuje: „Je potřeba všímat si významných bodů, ať už barevného značení turistických cest nebo těchto vyznačených záchranných bodů.“

Na celém území národního parku je jich v současnosti 45 – 11 z nich má k dispozici jen záchranná služba – ty označují místa, kde může přistát vrtulník. Zbývajících 34 značených bodů je v místech, kam může přijet jak vůz záchranné služby, tak tam i může přistát vrtulník.

Spustit audio

Související