Spor o areál lounské vagonky pokračuje. Stovky pracovníků firmy Legios Loco se sešly s vedením firmy

15. červenec 2019 15:37

Zaměstnanci firmy Legios Loco se dnes sešli s vedením společnosti před vrátnicí vagonky v Lounech. Firmě dala za začátku měsíce výpověď z výrobního areálu insolvenční správkyně.

Společnost Heavy Machinery Services, která areál vlastní, je v konkurzu. Správkyně areál od července pronajala firmě Dako.cz a nabídla práci i zaměstnancům Legios Loco. Většina pracovníků ale zatím zůstává doma. O další osud vagonky svádějí bitvy právníci.

„Areál je pronajatý pro jinou firmu, není to vůbec jednoduché. Samozřejmě cítíme zodpovědnost za lidi, ale nemáme to úplně v rukou. Lidi dostanou peníze, ale nevím, kolik procent ze mzdy to bude,“ krčí rameny ředitel firmy Petr Vlček.

„Budu končit. Půjdu úplně jinam,“ hodnotí výsledek setkání Karel Krejčí, jeden ze zaměstnanců firmy. „Nevím, co dělat. 14 let jsem tady dělala. Lepila jsem vagóny, a teď abych uklízela? Nevím,“ není si jistá další ze zaměstnanců, Lenka Machuldová.

O tom, že Legios Loco dostane výpověď z areálu lounské vagonky, rozhodla už na začátku července insolvenční správkyně Petra Hýsková, která vede insolvenční řízení po zkrachovalé firmě Heavy Machinery Services. Uvádí, že obě firmy s ní při řízení nespolupracují.

„Ten vztah byl velmi netransparentní. Dlužník i Legios Loco dlouhodobě odmítaly poskytovat součinnost. Také jsme zjistili, že se zde odehrály určité úkony – například nám zmizelo celé účetní oddělení dlužníka, jsou odpojeny počítače, účetní agenda dlužníka je odvezená,“ vysvětluje Hýsková.

Vedení firmy považuje postup insolvenční správkyně za nezákonný

Vedení společnosti Legios Loco naopak označuje postup insolvenční správkyně za nezákonný a považuje ho za pokus o nepřátelské převzetí firmy konkurencí. Proti výpovědi z areálu se brání u soudu.

Zástupci společnosti v pondělí zároveň podali u Městského soudu v Praze insolvenční návrh na vlastní společnost. Legios Loco tím chce zajistit výrobu vagónů v jiných svých závodech.

„Výsledkem by mělo být to, že nám bude v rámci insolvence umožněno moratorium, kdy budeme mít nějakým způsobem ochranu před věřiteli a budeme se moci připravit na situaci, která teď vznikla. To znamená, že nám bylo znemožněno vyrábět v závodě v Lounech, a tak musíme udělat určité změny, abychom výrobu rozběhli v našich dalších dvou závodech,“ vysvětlil Vlček. Podnik podle něj teď denně přichází o 10 milionů korun.

Legios Loco má kromě Loun ještě závody Horním Slavkově a Nymburku. V Lounech zaměstnává 400 lidí. Společnost Heavy Machinery Services je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související