O pozitivním vlivu ginkgo biloby na zdraví věděli už lékaři ve staré Číně

1. březen 2019

Jinan dvoulaločný, neboli ginkgo biloba, je strom z jihovýchodní Asie. Každý z jeho listů má dva laloky a připomíná vějíř. Jeho předkové rostli na Zemi už před stovkami milionů let, ginkgo biloba je tedy jednou z nejstarších rostlin naší planety. V Asii se považuje za zázračnou.

Výtažek z ginkgo biloby zlepšuje prokrvení mozku a dalších tkání našeho těla, pomáhá udržet bystrou paměť a podporuje schopnost soustředění. Není tedy divu, že po produktech z ginkgo biloby sahají studenti, kteří se učí třeba na zkoušky.

Zvyšuje dodávku krve do všech částí našeho těla, což je důležité hlavně pro ty, kteří trpí pocitem studených nohou a rukou, způsobeným právě nedostatečným prokrvením.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)

Ginkgo biloba tak tělesným tkáním zajišťuje vydatnější přístup živin. Díky tomu se mimo jiné z těla lépe odplavují škodliviny. Díky tomu, že látky obsažené v listech ginkgo biloby rozšiřují cévy a zlepšují průtok krve i těmi nejjemnějšími žilkami v našem těle, zlepšují zásobování všech částí těla kyslíkem a živinami – hlavně glukózou, kterou po organismu transportuje krev.

Látky z biloby pomáhají při impotenci způsobené špatným prokrvením i u některých forem nedoslýchavosti a hluchoty.

Ginkgo biloba patří k nejoblíbenějším přírodním produktům, ale aby měl opravdu dobrý vliv na váš organismus, je potřeba ho užívat pravidelně. Účinky očekávejte tak pět, šest týdnů od zahájení pravidelného užívání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.