Jak pěstovat jinan dvojlaločný?

15. srpen 2013
Rada pro tento den

Jinan dvojlaločný latinsky Ginkgo biloba obsahuje kolem šedesáti zdraví prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, kyseliny a vitaminy.

Pro léčebné potřeby se využívají listy
Z těch farmaceutické firmy získávají koncentrát pro výrobu léků používaných na podporu paměti, zlepšení prokrvování, jako prevence infarktu, otoků mozku či degenerativních onemocnění spojených se stárnutím. Odvary z listů posilují paměť, pomáhají při léčbě astmatu, kašle či při zažívacích potížích. Tinktura z listů podporuje hojení popálenin. Pokud jde o pěstování jinanů, jsou to nenáročné a odolné rostliny, které nejsou napadány škůdci ani chorobami, a které jsou odolné vůči znečištění ovzduší. Proto se často vysazují do parků ve velkých městech. Velice dobře snášejí naše zimy, nevadí jim ani teploty klesající pod –20 °C.

Na půdu nejsou náročné
Vyhovuje jim běžná hlinitopísčitá zemina, nesmí však být dlouhodobě podmáčená. Jinany mají rády slunce, na zastíněných stanovištích mají menší přírůstky a tvoří rozložitou řídkou korunu. V domácích podmínkách je množíme hlavně řízkováním z polovyzrálých, asi 15–20 cm dlouhých řízků, které odebíráme v srpnu, zakořeňujeme ve skleníku či v pařeništi v lehkém vzdušném substrátu (např. v rašelině s pískem 1:1). Množení ze semen se v amatérských podmínkách téměř nepoužívá vzhledem k tomu, že jinany jsou dvoudomé rostliny (je nutné pěstovat samce i samici) a začínají plodit až v poměrně vysokém věku kolem 35 let. Výraznější řez nemají jinany rády stejně jako přesazování starších rostlin.

Další informace najdete v srpnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio