Hrad Střekov letos slaví 700 let od první písemné zmínky o jeho existenci

26. září 2019

Hrad Střekov stojí na 100 metrů vysoké znělcové skále čnící nad řekou Labe. Je jednou z nejlépe dochovaných zřícenin v České republice.

Byl vybudován před rokem 1319 na příkaz Jana Lucemburského k ochraně „Labské cesty“, kupecké stezky, vedoucí kolem řeky Labe.

Hrad postavil na vlastní náklady pražský měšťan Pešík z Veitmile. Do roku 1563 se na hradě vystřídalo několik vlastníků. Poté hrad odkoupil Václav Popel z Lobkowicz. V držení rodu Lobkowiczů je hrad dodnes.

Rytířský sál z roku 1530 slouží dodnes ke společenským událostem. V této místnosti s nádherným výhledem na Masarykovo zdymadlo se konají oslavy a svatební obřady.

Nejstarší místností hradu je tzv. „Velké stavení“, postavené v letech 1318-1319 a bydleli v něm strážní vojáci. Torzem původní obytné místnosti je patro tohoto stavení, dnes hradní terasa.

Východní prostora je původně obytná místnost z pozdně gotického období, bývala to jediná vytápěná místnost. Jako důkaz je tu zbytek komínového průduchu.

Architektonicky nejzajímavější prostor hradu je kaple z 15. století. Její půdorys je nepravidelný, nesymetrický. Oltář nesměřoval na stranu východní, jak je to tomu u církevních staveb obvyklé, ale na stranu jižní. Pravděpodobně to bylo kvůli tomu, že se stavba přizpůsobovala skalnímu ostrohu.

K nejproslulejším návštěvníkům hradu patřil hudební skladatel Richard Wagner, který zde pobyl několik dnů v roce 1842. Wagner se na hradě inspiroval k napsání opery Tannhauser.

Spustit audio

Související