Hrad Střekov se tyčí nad městem Ústí nad Labem již sedm století

8. srpen 2019

Hradu Střekov je nejméně 700 let. Respektive tolik roků uplynulo od první zmínky o něm.

Ústecké muzeum proto připravilo speciální výstavu. Stovky obrazů i pohlednic dominanty města návštěvníkům nabídne už ode dneška (čtvrtek 9. srpna).

Do výstavy se může navíc přímo zapojit také veřejnost. „My jsme připravili takovou webovou aplikaci tvujstrekov.cz, kam může každý nahrát svůj obrázek hradu Střekova -  ať už starší nebo současnou fotografii. A v podstatě online se bude tady promítat, co budou lidé posílat na tento web,“ vysvětlil ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

02538017.jpeg

Návštěvníci výstavy v muzeu díky pohlednicím a ilustracím uvidí, jak se dominanta města měnila v čase.

„Hrad Střekov byl zřejmě první ilustrací povolenou na dopisnicích rakousko-uherské pošty. Tedy na přímém předchůdci pohlednice,“ upozornil Houfek na jednu ze zajímavostí.

Muzeum také vystaví unikátní originál kresby hradu od Karla Hynka Máchy. I když jen na měsíc.

Střekov - terasa
Pohled z terasy
Silueta hradu Střekov
Střekov - dodnes mohutný
autoři: Jan Bachorík , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.