Do tří let by mělo být opravené nádraží v Teplicích – město je pro úředníky nevyužije

16. květen 2018

Rekonstrukce novorománské budovy nádraží v Teplicích by mohla začít zhruba za rok a půl. Takovou dobu odhaduje vedení Správy železniční a dopravní cesty na přípravu projektu spolu s památkáři a na výběr firmy, která rekonstrukci provede. Správa zároveň hledá využití pro tuto velkou budovu.

Za výstavbou honosné budovy stojí rozvoj průmyslu a lázeňství v 19. století. První vlak tam přijel v květnu 1858.

Rozlehlost nádraží naznačí náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drmola: „Původní délka byla 85 metrů, pak se k ní ještě počátkem 20. století přistavovalo, a od roku 1930 je budova dlouhá 233 metrů. Byly tu byty, ve kterých sídlily desítky, ne-li stovky drážních úředníků, včetně rodin.“

V patře bývala i restaurace a taneční sál. Dnes už ale nejsou desítky drážních pracovníků potřeba – jsou tam spousty prázdných prostor a poslední pokus Českých drah vrátit do nádraží život zkrachoval.

SŽDC teď dokončuje přípravy nutné pro rekonstrukci. „Do 31. května bude dokončen stavebně-technický a stavebně-historický průzkum. Zároveň se budova zaměřuje. Následně se vypíše soutěž na zhotovitele projektové dokumentace, ta se ale bude odehrávat pod taktovkou památkového úřadu, protože budova byla prohlášena za národní památku,“ vysvětluje Drmola.

V opravené nádražní budově by mohl v budoucnosti sídlit finanční úřad. „Mohl by zde sídlit centrální finanční úřad pro Ústecký kraj. Pokud vše dobře půjde, mohlo by se sem kolem roku 2022 přestěhovat kolem 140 finančních úředníků.

O nákladech na opravy nádraží zatím nechce Tomáš Drmola spekulovat. Podle ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO se předběžně odhadují na 300 až 350 milionů korun. SŽDC ale hledá využití i pro místnosti v přízemí – například v červnu tam podle ředitele Městské policie Michala Chrdleho začne fungovat okrsková služebna.

Spustit audio

Související