Do obnovené chovné stanice v Prackovicích se vrátili služební psi

17. červenec 2018 10:52

Jediná chovná stanice služebních psů pro Polici ČR je teď v Prackovicích nad Labem. Obnovila provoz po šesti letech.

Vedení policie rozhodlo, že rekonstrukce areálu na severu Čech je levnější, než by stály úpravy podobného zařízení v Domažlicích. Ve stanici chovají belgické a německé ovčáky.

Rekonstrukce stála osm milionů korun - bylo například nutné opravit kanalizaci a zásadní stavební úpravy potřebovaly podle vedoucího stanice Radka Fuksy porodna a odchovna.

Ve služební chovné stanici v Prackovicích jsou němečtí a belgičtí ovčáci

„V období jara a zimy byly vlhké a sychrané. Zateplily se a jsou vytápěné," vysvětlil Fuksa. "Po porodu se štěňata s matkou dávají na odchovnu. Do výběhu chodí až po odčervení.“

V areálu je místo pro celkem sedmdesát psů, aktuálně je jich tam čtyřicet jedna. V Prackovicích ale mláďata dlouho nezůstávají, zhruba do tří měsíců věku. „Ta štěňata pak jdou na jednotlivá krajská ředitelství, kde si je vyberou samotní psovodi. A po určité době seznámení jsou do výcvikových středisek,“ doplnil Radek Fuksa

Fena německého ovčáka v chovné stanici pro služební psy v Prackovicích

Ve stanici chovají německé a krátkosrstý tup belgického ovčáka - malinoise. Bývalý vedoucí Pavel Vápeník popsal, k čemu pak můžou být vycvičení: „Buď jako psi obranáři, na pátrání, a dnes hodně jako psi specialisti – drogy, výbušniny, peníze, zbraně, jakékoliv látky… Německý ovčák je takový univerzál. Ani nevyžaduje čtyři denně kontaktu s člověkem, zvládá jak říkáme hromadné ustájení. Malinois se hodně prosazuje ve světě i u nás hlavně kvůli obranářským schopnostem.

A jak dlouho zůstává pes ve službě? „Během produktivního věku se pes mění natolik, že pak musí být ze služby vyřazen. Zůstává zpravidla v rukou psovoda, ale už ne pro služební účely. Není to omezeno věkem, ale výkonností psa,“ vysvětlil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek

Štěňata v chovné stanici pro služební psy v Prackovících

Chovná stanice byla původně v Prackovicích zhruba 60 let, do roku 2012, kdy policie rozhodla o jejím uzavření. Zůstala už jen stanice v Domažlicích. "Zaznívala kritika na úroveň štěňat v Domažlicích, proto vznikla komise, která posuzovala, zda je vhodné tam s chovem pokračovat nebo ho přesunout zpět do Prackovic," připomněl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

V odloučeném pracovišti policejního prezidia se o psy stará 17 zaměstnanců a dalších pět by mělo nastoupit. Péče je celodenní. Jsou tu štěňata několik týdnů stará i fenky, které jsou připraveny k chovu. Začíná se výchovou, samotný výcvik začíná zhruba v roce. " Výchova a výcvik se liší tím, že výchova je víc na principu dobrovolnosti," řekl bývalý vedoucí prackovické chovatelské stanice Pavel Vápeník. Štěňata se musí formovat od raného věku.

"Pes je úžasné zvíře, je inteligentní, lehce učenlivý, nežaluje a nepodrazí nikoho. Chovem se zabývám celý život, je to pro mě srdeční záležitost," uvedl Vápeník.

Obnovení stanice přivítala i nezávislá starostka Prackovic Andrea Svobodová Křešová. "Občané se na otevření těšili, byli jsme tu na štěkot psů zvyklí a nějak nám to chybělo," uvedla.

Obnovená chovná stanice služebních psů v Prackovicích
Spustit audio

Související