Bramborové placky s medem a perníkem
Hezky česky, staročesky. I když brambory se do našich zemí dostaly až v 17. století a staročeština končila už v 15. století…
Ingredience
- asi 400 g uvařených studených brambor
- asi 100 g hladké mouky
- sůl
- med
- strouhaný perník
- máslo
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Můžeme ale využít i vařené oloupané brambory.
- Zcela vystydlé brambory nastrouháme na jemném (mrkvovém) struhadle, osolíme a poprášíme moukou – nedáme celé množství najednou.
- Nejprve propracujeme nožem, pak rukou a podle potřeby dosypáváme mouku. Mělo by vzniknout hladké, ne příliš lepivé těsto. Žádné vejce!
- Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 4 cm, rozkrájíme na stejně velké dílky a pak je na pomoučeném vále rozválíme na tenké placky.
- Pečeme po obou stranách nasucho – ideálně na litinovém plátu nebo na nepřilnavé pánvi.
- Upečené placky potřeme rozpuštěným máslem a skládáme je na sebe.
- Na talíři pak navrstvíme placky, každou posypeme strouhaným perníkem a pokapeme medem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.