Zvičina je nejvyšším vrcholem Podkrkonoší. Je oblíbeným cílem pro turisty i rekreační sportovce

3. prosinec 2019

Z majestátního vrcholu Zvičiny, která patří pod obec Třebihošť, je prý nejkrásnější pohled na Krkonoše. A nejenom na ně. Z několika vyhlídkových míst vám nabídne panoramatické výhledy do Polabí s Kunětickou horou, na Jičínsko, Bradlec, Tábor, Kumburk, Novopacko, Staropacké hory, hrad Pecku, Ještěd, Královédvorsko i část Orlických hor.

Zvičina je nejvyšším kopcem sedmnáct kilometrů dlouhého horského hřbetu a dominuje celému svému okolí. Na jejích úbočích jsou rozeseta půvabná roubená stavení, která obklopuje všudypřítomná zeleň ve zvlněné krajině vycházející vstříc hradbě krkonošských hřbetů.

Vrchol, na kterém od roku 1706 stojí barokní kostelík sv. Jana Nepomuckého, býval cílem srazů a poutí a dodnes patří k nejčastějším výletním místům na Královédvorsku. Konají se na něm i kulturní a společenská setkání. Ryze světský rozměr mu dává oblíbená Raisova chata z roku 1904 s unikátní otočnou prosklenou věží, která dřív sloužila jako rozhledna.

Zvičina je i velmi příhodným místem pro lyžování, při optimálních sněhových podmínkách je možné využít i zdejší běžkařské tratě.

Letecký pohled na Zvičinu

Nejvýznamnější hora Podkrkonoší je snadno dostupná z Bílé Třemešné, z Mezihoří, od Třebihoště, od Chroustova nebo Horní Brusnice. Vrch Zvičinu navštěvovali i známé osobnosti jako Karel Jaromír Erben, Karel Václav Rais, Jaroslav Vrchlický, Václav Štech, Ignát Hermann nebo Karel Hynek Mácha.

Při své návštěvě můžete využít pěší vyhlídkový okruh nazvaný Zvičinské vyhlídky nebo se projít naučnou stezkou Po stopách Karla Václava Raise. Cestou z vrcholu se zastavte třeba v Lázních pod Zvičinou, kde se osvěžíte z Masarykovy studánky, slavnostně odhalené v říjnu roku 1923. Její součástí je pohádkový drak z hořického pískovce, který mezi kameny hlídá pramen čisté vody.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.