Zpěvačka Helena Vondráčková a herec Jan Hrušínský mají hvězdy na zlínském chodníku slávy

Každý rok přibudou na chodníku slávy ve Zlíně před Velkým kinem dvě nebo tři hvězdy. Tu úplně první hvězdu, symbolicky, vlastní legenda dětského herectví, Tomáš Holý. S myšlenkou chodníku přišel Vítek Pokorný a jeho patronem je Vendula Svobodová.

Zpěvačka a herečka Helena Vondráčková a herec Jan Hrušínský mají od úterka své hvězdy na chodníku slávy před zlínským Velkým kinem. Od úterka je tam hvězd již 31. Odhalení dlaždic se jmény bývalých dětských filmových hvězd je tradiční součástí zlínského filmového festivalu, akci připravuje Nadační fond Kapka naděje.

Vondráčková, která se proslavila rolí princezny v pohádce Šíleně smutná princezna, zavzpomínala, jak poprvé stála před kamerou v 17 letech. Se Zlínem ji pojilo také několik členů její kapely, kteří odsud pocházeli, například Felix Slováček.

Nové hvězdy na chodníku slávy ve Zlíně

Hrušínský se poprvé ve filmu objevil coby malý chlapec v Pohádce o staré tramvaji z roku 1961. "Byla tam scéna, kdy se Josef Kemr podívá na jednoho kluka v davu a zeptá se: Jak se jmenuješ? A ten kluk říká vysokým hláskem: Honza Hrušínský z Nuslí," uvedl herec, který si hvězdy na chodníku cení. "Dostavil se mi pocit radosti z toho, že po mně ve Zlíně budou lidi šlapat," uvedl Hrušínský, který ztvárnil prince v řadě pohádek a hrál ve filmech pro děti a mládež.

Cení si účinkování ve filmech Václava Vorlíčka, například Jak se budí princezny, Jezerní královna a Dívka na koštěti. "Je to skvělý trikový film, který dodnes baví diváky. Triky, které vyráběl Václav Vorlíček s kameramanem Novotným na koleni, dodnes snesou srovnání s těmi nejdražšími triky v amerických filmech," uvedl Hrušínský.

Současnou tvorbu pro děti herec podle svých slov nezná. "Mám rád staré klasické filmy, které točila paní Plívová-Šimková, Páni kluci třeba. Tyhle filmy mi připadaly fantastické, nebo filmy se skvělým Tomášem Holým. To si myslím,že mají dnešní filmaři co dělat, aby tuto laťku překonali," řekl Hrušínský.

KDO UŽ MÁ HVĚZDY NA CHODNÍKU SLÁVY: 2006 - Tomáš Holý (in memoriam), Žaneta Fuchsová, Michal Kocourek; 2007 - Mahulena Bočanová, Ivan Jandl (in memoriam); 2008 - Dana Morávková, Jan Čenský, Lucie Vondráčková; 2009 - Tereza Brodská, Ondřej Kepka; 2010 - Michaela Kuklová, Filip Renč; 2011 - Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý, Vladimír Dlouhý (in memoriam); 2012 - Zuzana Bydžovská, Jan Kraus; 2013 - Sandra Nováková, Marek Eben; 2014 - Magda Reifová, Michal Suchánek; 2015 - Lucie Zedníčková, Jan Potměšil; 2016 - Klára Pollertová-Trojanová, Jiří Strach; 2017 - Karel Smyczek, Pavlína Mourková; 2018 - Ivana Andrlová, Maroš Kramár.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související