Zoologická zahrada pyšná na supy. Zlínská zoo slaví 70 let, chce se lišit od jiných

27. září 2018

Zoo vznikla v parku, který obklopoval zámek v Lešné, ročně ji navštíví na 600 tisíc lidí.

Sloni, žirafy, papoušci, nosorožci, rejnoci nebo tapíři.

I to jsou lákadla, za kterými přicházejí lidé do zlínské zoologické zahrady. V současnosti je druhou nejnavštěvovanější zahradou v Česku. Před sedmdesáti lety začínala jako místní zoo koutek.

„Velmi slušně se nám daří, získali jsme významné místo mezi zahradami. Ročně k nám přijde na šest set tisíc lidí.  A z devadesáti procent jsme soběstační, to je unikátní nejenom v Česku,“ říká v rozhovoru ředitel zlínské zoo Roman Horký.

Podle něj je v Lešné moderní zoologická zahrada, která vrací zvířata do volné přírody. Horký je tak pyšný na odchov supů.

ZOO Zlín v současnosti patří mezi nejúspěšnější chovatele supů v evropském i světovém měřítku. Navíc je jednou z mála zoo, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči. „To je pro nás opravdu významné téma,“ říká Horký.

Podle něj je výhoda, že se zahrada může dál rozšiřovat. A díky tomu může budovat projekt Karibuni, nový prostor pro slony africké. „Je to nadčasový projekt, který nás odlišuje od dalších zahrad,“ dodává Horký. První část projektu už je hotova, sloni se do nových prostor nastěhují v příštím roce.

Zoo vznikla v parku, který obklopoval zdejší zámek.

Ve třicátých letech minulého století hrabě Josef Karel Seilern, tehdejší majitel zámku a lukovského panství, zavedl v Lešné chov oborních a exotických zvířat. V areálu zoo se pohybovala vysoká zvěř, drobné antilopy, jeřábi, ve velkém vytápěném skleníku volně poletovali exotičtí ptáci, především papoušci vlnkovaní, snovači a pěnkavy.

Spustit audio

Související