Zničený dům v ústeckých Předlicích jde k zemi. Náklady na jeho demolici zaplatí město

12. prosinec 2017

Z Marxovy ulice v ústeckých Předlicích zmizí dům zničený březnovým požárem. Dělníci ho dnes (12. 12.) strhnou a trosky odklidí do 15. prosince. Demolici zaplatí město a peníze bude vymáhat po majiteli, který nesplnil příkaz stavebního úřadu zbourat dům do konce června.

Dělníci musejí postupovat podle pokynů statika. Nesmějí do poničené budovy vstoupit a musejí ji rozebírat od shora.

„Pomocí demoličního bagru odstraníme části krovu a začneme bourat obvodové zdivo bez toho, že bychom narušili vedlejší objekt,“ vysvětluje postup prací Martin Černý, majitel firmy, která demolici provádí.

Dům hodlají rozebrat a odvézt na skládku. „Dá se říct, že ve stavebnictví je ten materiál z domu už nepoužitelný,“ dodává Černý.

Před samotným bouráním dělníci ještě preventivně stabilizovali konstrukci krovu sousedního domu, aby se nezřítila. Rodina, která v sousedním domě žije, musí teď strávit týden mimo domov.

Podle rozhodnutí stavebního úřadu měl být dům zbourán do konce června. Jeho původní majitel, Robert Mareček, ho ale prodal Richardu Šubovičovi ze Slovenska za 10 000 korun, protože neměl peníze na bourání. Slovenská policie Šuboviče už zadržela kvůli jiné kauze, ve které ho stíhá pro podvod. Proto se demolice chopilo město – zaplatí za ni 662 000 korun a náklady pak bude vymáhat po majiteli.

autor: hau