Znáte koření tekka? Nehodí se jen do polévek či omáček, ale i jako přírodní lék

19. červenec 2019

Když už vám došla fantazie, čím dochutit jídlo, zkuste tekku, směs koření pocházející z Japonska. Obsahuje sojové miso, mrkev, lotus, lopuch, zázvor a sezamový olej.

V jedné lžičce vlastně tak vlastně přidáte do jídla hned několik ingrediencí. Můžete s ním dochutit veškerá jídla – těstoviny, obiloviny, polévky, omáčky, zeleninu apod.

Tuhle tradiční japonskou kořenící směs použijte do té tzv. „číny“ s rýží. Skvělá je kombinace v polévce s kořenovou zeleninou.

Tekka prospívá našemu zdraví, a to opravdu výrazně – zlepšuje kvalitu krve, posiluje srdce, působí dobře proti únavě, léčí astma a průjem a v nápoji zvaném „kuzu“ pomáhá rychle zahnat migrénu.

Základem tekka koření tvoří sójové miso, tedy fermentovaná vyzrálá pasta ze sóji a obilí, známá svojí sytou chutí a tmavou barvou. Je v ní spousta minerálů a vitamínů.

Pozor ale – toto koření přidávejte až úplně nakonec vaření, do hotového jídla, abyste nezničili cenné látky.

Tak pojďme si něco rychle ukuchtit. Trochu brokolice, mrkve, hrášku, kukuřice a fazolových lusků vložte do pekáčku a polijte jednou polévkovou lžící sójové omáčky. Pečte 20 minut na 180 stupňů Celsia. Ke konci přimíchejte 1 čajovou lžičku tekka koření a nechte pár minut uležet.

Spustit audio

Související