Znáte galangal? Podporuje trávení i mužskou potenci
Galangal, stejně jako zázvor, má ostrou pikantní chuť, pomáhá dobře trávit a působí protizánětlivě.
Galangal pochází z Asie, kde ho už celé věky využívají jako koření do jídla. Už doputoval i k nám, můžete ho sehnat jak čerstvý, tak v podobě sušeného prášku.
Kořen galangalu se svému příbuznému, zázvoru, dost podobá. Jen je růžovější a jeho chuť je ještě trochu víc ostrá, než ta zázvorová.
Pokud se rozhodnete při kuchtění zkusit ten čerstvý, tak ho nejdříve oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo ho můžete i rozmixovat na pastu.
A teď pojďme ke zdravotním účinkům galangalu. Bojuje proti zánětům, podporuje mužskou plodnost, působí proti bakteriím – stafylokoku nebo salmonele, je skvělým antioxidantem.
V ajurvédské medicíně využívají kořen galaganu pro zklidnění žaludku, při průjmu a zvracení. Míchají ho dokonce do různých čajových směsí.
Související
-
Zázvor vás prohřeje, pomůže od bolesti a má i afrodiziakální účinky
Kdysi dávno přivezli féničtí mořeplavci přes Indický oceán a Jižní Čínské moře zázvor do Evropy. Dnes se pěstuje všude. Víte třeba, že slovensky se zázvor řekne ďumbier?
-
Zdravý nápoj se dá udělat nejen ze zázvoru, ale i z pohanky, skořice či majoránky
Na světě je spousta zajímavých surovin, ze kterých se dá připravit nápoj s ozdravnými účinky – nejrůznější čajové lístky, kůry exotických stromů, spousta bylin. Ale...
-
Pastinák je neprávem opomíjenou zeleninou. Přitom je chutný i zdravý
Pastinák je zelenina opravdu starobylá. Naši předkové jej používali jako přílohu, stejně jako my dneska mrkev nebo brambory.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.