Známe nejlepší české knihy uplynulého roku. Které za měsíc získají Magnesii Literu?

4. březen 2020

Odborná komise vyhlásila nominace prestižního knižního ocenění Magnesia Litera za rok 2019. I letos přinášíme aktuální informace o nominovaných v devíti kategoriích.

Milostný román, povídky o zápasu člověka i severočeská roadmovie

Do nejsledovanější kategorie, domácí prózy, nominovala pětičlenná odborná porota šest titulů vydaných v uplynulém roce. O cenu za nejlepší prozaický text se letos utkají David Zábranský se svým v pořadí šestým románem Logoz (Druhé město), Jiří Kratochvil s fantaskním románovým vyprávěním Liška v dámu (Druhé město), debutující Štěpán Kučera s myticky inspirovaným Projektem Gilgameš (Druhé město) a český prozaik střední generace Michal Vrba s povídkovým souborem Kolem Jakuba (Argo), v němž se malí čeští lidé ocitají v soukolí velkých dějin.

David Zábranský

Mezi nominovanými nechybí ani text, o němž se v literárních kuloárech i mezi čtenáři v souvislosti s nominací hodně mluvilo – Možnosti milostného románu (Host) oceňovaného českého prozaika, redaktora a sociologa Jana Němce. V nejužším výběru nominovaných zaujala své místo i jedna žena, prozaička Veronika Bendová s portrétem exploatované krajiny i partnerského vztahu, zachyceného v novele Vytěženej kraj (Fra).

Čtěte také

Fantastické básně, existenciální ponory a meditace o přeludech paměti

O Magnesii Literu v kategorii poezie se letos tradičně utkají tři tituly. Monumentální soubor stovky epických textů Noční četba (Aula) Ewalda Murrera, v nichž autor variuje a rozvíjí pozapomenutý žánr básnické fantastické povídky, existenciálně laděná, zároveň ironická sbírka Přibližování dřeva (Perplex) Daniela Hradeckého a fragmentární texty o přeludech paměti a hledání sebe-obrazu, které český básník Jiří Dynka přinesl ve sbírce Pomor (Druhé město). 

Putování za samotáři, rozhovor s knězem a životopisná vyprávění vdov

Čtěte také

V bohaté loňské nadílce české publicistiky přitáhly pozornost odborné poroty hned dvě knihy rozhovorů. Návrat úspěšného českého prozaika a novináře Aleše Palána k neortodoxním životním cestám samotářů, tentokrát z Čech a Moravy, které zachytil v knize Jako v nebi, jenže jinak (Prostor), a rozhovor se známým knězem a přírodovědcem Markem „Orko“ Váchou, který své životní a duchovní zázemí odhalil Jožinu Valentovi v knize Jízda v levém pruhu (Cesta). Klání o cenu za nejlepší publicistický titul se pak zúčastní i soubor dokumentárních sond Hornické vdovy (Dcera sestry), v nichž Kamila Hladká mapuje životopisné osudy žen, které za tragických okolností přišly o své manžely.

Československý neoliberalismus, mineralogická perla Krušnohoří a Jan Žižka

V kategorii naučné literatury porotu oslovily tři rozmanité tituly. Mimořádně obsáhlá, instruktivní a krásně ilustrovaná publikace Pavla Škáchy, Jakuba Plášila a Vladimíra Horáka Jáchymov. Mineralogická perla Krušnohoří (Academia), poutavě napsaná kolektivní monografie Architekti dlouhé změny. Expertní kořeny postsocialismu v Československu (Argo/ FF UK/ Ústav pro soudobé dějiny AV) a rozsáhlá monografie Jan Žižka (Paseka), v níž přední tuzemský historik Petr Čornej zúročil své celoživotní bádání v oblasti dějin českého středověku.

Čtěte také

Labyrint světa a ráj srdce, svatovítská Katedrála a Magorova Oáza

Prestižní literární cena letos poputuje také k českým nakladatelům. V řadě vynikajících edičních počinů loňského roku porota vyzdvihla nad jiné poslední, velkolepé vydání Labyrintu světa a ráje srdce J. A. Komenského (Práh) a dvoudílnou, koncepčně i graficky náročně zpracovanou publikaci Jany Maříkové-Kubkové Katedrála viditelná a neviditelná (Hilbertinum a Archeologický ústav AV ČR), přinášející komplexní zpracování tisícileté historie katedrály sv. Víta, Václava, Vojtěcha a Panny Marie na Pražském hradě. Mezi nominovanými právem nechybí ani obsáhlý svazek Magorova oáza, kterým pražské nakladatelství Torst završilo vydávání básnického a nebeletristického díla klíčové osobnosti českého kulturního undergroundu Ivana M. Jirouse.

Nejlepší český debut

Chybět nebude ani klání mladé krve. Na Nové scéně pražského Národního divadla si Magnesii Literu v kategorii objev roku může převzít dvacetiletá Ema Labudová, která v novele Tapetář (Knižní klub) zavádí čtenáře do Anglie padesátých let  minulého století, nebo osmatřicetiletý překladatel Vratislav Kadlec, který zaujal povídkovou sbírkou Hranice lesa (Argo). Nejlepším debutem se pak může stát i bohatě ilustrovaná kniha Jmenuji se Orel (Credit-plus), v níž autorka Romi Grey vypráví drobné příhody viděné očima slípky.

Čtěte také

O výroční české literární ceny se utkají také tři nejlepší překladové knihy a stejný počet knih pro děti, boj o Magnesii Literu svede i několik českých blogerů a blogerek. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 7. dubna tradičně na Nové scéně Národního divadla v Praze. 

Magnesia Litera 2020 - nominace

Litera za prózu
Veronika Bendová: Vytěženej kraj (fra)
Jiří Kratochvil: Liška v dámu (Druhé město)
Štěpán Kučera: Projekt Gilgameš (Druhé město)
Jan Němec: Možnosti milostného románu (Host)
Michal Vrba: Kolem Jakuba (Argo)
David Zábranský: Logoz (Větrné mlýny)

 
Moleskine Litera za poezii
Jiří Dynka: Pomor (Druhé město)
Daniel Hradecký: Přibližování dřeva (Perplex)
Ewald Murrer: Noční četba (Aula)


Litera za knihu pro děti a mládež
David Böhm: A jako Antarktida (Labyrint)
Petr Borkovec: Každá věc má něco společného se štěstím (Běžíliška)
Petr Koťátko: Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové (Meander) 


Litera za naučnou literaturu
Petr Čornej: Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka (Paseka)
Michal Kopeček (ed.): Architekti dlouhé změny: Expertní kořeny postsocialismu v Československu (Argo/FFUK/USDAV)
Vladimír Horák, Jakub Plášil, Pavel Škácha: Jáchymov: Mineralogická perla Krušnohoří (Academia)


Litera za nakladatelský čin
I. M. Jirous: Magorova oáza (Torst)
J. A. Komenský: Labyrint světa a ráj srdce (Práh)
Jana Maříková-Kupková a kol.: Katedrála viditelná a neviditelná (Hilbertium)

 
Litera za překladovou knihu
Lucia Berlinová: Manuál pro uklízečky (Přeložila Martina Knápková, Argo)
Edward St Aubyn: Patrick Melrose I (Přeložil Ladislav Nagy, Argo)
Fernando Vallejo: Madona zabijáků (Přeložil Petr Zavadil, fra)


Litera za publicistiku
Kamila Hladká: Hornické vdovy (Dcera sestry)
Aleš Palán: Jako v nebi, jenže jinak (Prostor)
Jožin Valenta, Marek Vácha: Jízda v levém pruhu (Cesta)


DILIA Litera za debut roku
Romi Grey: Jmenuji se Orel (Kniha.Je)
Vratislav Kadlec: Hranice lesa (Argo)
Ema Labudová: Tapetář (Knižní klub)


Magnesia Blog roku 
Natálie Ficenová: Zrzi.cz
Městská poezie Brno
Tereza Nagyová: Nejsemtabu.cz
Kristýna Sládečková: Knihomam.cz
Jiří Švihálek: Pacholek.com
Radim Tolasz: Tolasz.cz

Autorská čtení nominovaných se uskuteční v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1) ve dnech 11., 18. a 25. března a 2. dubna vždy od 19.00 hodin.

Spustit audio

Související