Zmrazeno: Případ Magnitského. Pravdivý příběh o praní peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

17. leden 2023

Před nedávnem obě komory našeho parlamentu schválily právní normu, které se říká Magnitského zákon. O co jde? Kde se zákon vzal a kdo byl Magnistkij? O tom všem je kniha finančníka Billa Browdera s názvem Zmrazeno – Případ Magnitského s podtitulem Pravdivý příběh o praní peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv.

Jak podtitul knihy Zmrazeno napovídá, jde o skutečný příběh, který prožil autor Bill Browder, britský miliardář narozený v USA, finančník a investor. Po pádu železné opony pracoval ve východoevropském oddělení investiční banky Salomon Brothers v Londýně, tehdy pochopil, jak ohromné příležitosti skýtá postkomunistické Rusko, a v roce 1996 se přesunul do Moskvy. Zde založil hedgeový fond s názvem Hermitage.

Ukázky četl: Ivo Theimer
Technicky spolupracoval: Jan Šrajer
Režie: Michaela Krčmová
Připravila: Veronika Kindlová
Překlad: Petr Holčák
V roce 2022 vydalo nakladatelství Dokořán

„Řízení fondu nebyla vůbec hladká jízda. Firmy, do nichž jsme investovali, bezohledně okrádali ruští oligarchové a zkorumpovaní úředníci. Moji kolegové na finančních trzích tuto skutečnost nevzrušeně akceptovali jako cenu za podnikání v Rusku a nikdo proti tomu neřekl ani slovo,“ píše Browder ve své knize.

Čtěte také

„Já ale nedokázal přijmout, že malá skupina lidí může komukoli uloupit, co chce, a projde jí to. Rozhodl jsem se proti tomu bojovat, místo abych se svým týmem sledoval jen výkazy zisků a ztrát a firemní rozvahy, jak to dělali ostatní správci fondů, zkoumali jsme okrádání společností, cesty, jimiž k tomu dochází, a kam ukradené peníze směřují. Všechny tyto informace jsme pak využili při podávání žalob, iniciování bojů o firmy s pomocí delegovaných hlasů akcionářů a k informování vládních ministrů o škodách, které to působí jejich zemi.“

Ruským oligarchům se jeho činnost pochopitelně nelíbila. Nestáli o to, aby někdo poukazoval na jejich zlodějiny. Nestál o to ani zkorumpovaný stát s oligarchy pevně srostlý. V roce 2005 proto prezident Vladimir Putin prohlásil Browdera za hrozbu národní bezpečnosti a vykázal ho z Ruska. Browder se tedy přesunul do Londýna a zlikvidoval ruské investice fondu.

Čím hlouběji se naši právníci nořili, tím horší věci nacházeli.
Bill Browder

Mezitím ruské bezpečnostní síly v moskevských kancelářích fondu zabavily pečetidla a dokumenty, s jejichž pomocí se zmocnily holdingových společností fondu. Jednoho z ruských manažerů Ivana Čerkasova, naštěstí přesídleného do Londýna, křivě obvinily z krádeže. Bill Browder proto najal ruské právníky.

Čtěte také

„Čím hlouběji se naši právníci nořili, tím horší věci nacházeli. Jeden z nich Sergej Magnitskij v červnu 2008 zjistil, že zločinci využili našich ukradených společností a soudně přiřčených falešných nároků k tomu, aby podali podvodnou žádost o daňovou refundaci v hodnotě 230 milionů dolarů… Peníze byly vyplaceny o dva dny později. Velká část z nich byla převedena do neznámé ruské banky. Byla to největší daňová refundace v ruské historii.“

Magnitskij navíc vypátral, že přes tuto banku bylo jiné firmě ukradeno dalších 170 milionů dolarů. Za machinacemi měli stát policejní důstojníci Arťom Kuzněcov a Pavel Karpov. Browderovi právníci proto podali v Rusku několik žalob. Odpovědí bylo stíhání ze strany ruského státu.

Většina právníků utekla do Londýna. Sergej Magnitskij ale odmítl. Chtěl zůstat v Rusku a svědčit ve prospěch fondu Hermitage. Věřil, že zákon je na jeho straně. Zanedlouho Magnitského ti, jejichž podvody odhalil, policisté Kuzněcov a Karpov, zatkli a uvěznili. Ve vazbě byl mučen.

Jak pokračoval příběh Sergeje Magnitského dál? Poslechněte si celé Ex libris v audiozáznamu.

Spustit audio

Související