Žluté karty jako ve fotbale rozdávají městští strážníci řidičům v Žatci

8. červen 2016

Žlutá karta za stěračem auta, to je novinka, se kterou se mohou setkat řidiči v Žatci na Lounsku. Nejde o žádnou reklamu ‒ znamená to, že městští policisté zaznamenali, že řidič špatně zaparkoval, ale zatím se to obejde bez pokuty. Strážníci tak začali řešit situaci na přeplněných sídlištích.

„Tady je problém s parkováním. My máme výhodu, že máme vyhrazené parkoviště. Kam to mají postavit, když nemají kde? Tak to postaví i tam, kam nemají,“ říká Anna Kubečková, obyvatelka sídliště Žatec.

Problémy s parkováním řeší žatecká policie na sídlištích často. „Ta naše žlutá karta je upozorněním na to, že se řidič dopustil přestupku při parkování. Bude se používat pouze na sídlištích nebo v obytných zónách, kde je problém s parkováním a my nechceme hned lidi pokutovat,“ vysvětluje smysl karty ředitel městské policie Žatec Miroslav Solar.

SPZ vozidel, která dostanou žlutou kartu, bude žatecká městská policie evidovat, a při dalším přestupku už bude následovat pokuta.

„V žádném případě nebudeme dávat žluté karty na parkovištích, která jsou zpoplatněná nebo v centru města, neplatí to také pro nákladní auta nebo pro vozidla, která budou překážet a bránit provozu,“ upozorňuje Solar s tím, že účinek karet městská policie vyhodnotí za dva až tři měsíce.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio