Zlatokopové platili za jeden citron celé jmění. Hodně nám může pomoci i dnes

Citronádu zřejmě pili již staří Egypťané, alespoň o tom hovoří jedna písemná zmínka. Citrony pocházejí pravděpodobně z Indie a Číny, kde se objevily před 2500 lety. Do Středozemí je nejspíš dovezli arabští kupci, do Ameriky je vezl Kryštof Kolumbus při své druhé plavbě.

Citrony výrazně ovlivnily mořeplavby a díky nim James Cook jako první kapitán dokázal na více než tříleté plavbě kolem světa zabránit kurdějím, které decimovaly posádku. Cook námořníky nutil jíst kyselé citrony a kromě toho do jídelníčku zařazoval na vitamin C stejně bohaté kysané zelí.

Kurděje trápily také kalifornské zlatokopy, kteří tak za jeden citron byli ochotni zaplatit celý dolar, což je vysoká cena i na dnešní poměry a v roce 1849 to bylo opravdové jmění. Kurděje, nemoc způsobená chronickým nedostatkem vitaminu C, však nepatří jen do historických knih, objevuje se i v současné době tam, kde lidé dávají přednost průmyslově zpracované stravě. Nové případy hlásí Austrálie nebo Velká Británie.

Citron, citrus, ovoce (ilustrační foto)

Citrony jsou skvělým a známým zdrojem vitaminu C. Obsahují také vitamin A, kyselinu listovou, vápník a draslík. Jsou zdrojem terpenu limonenu, který vykázal protirakovinné účinky. Veškeré citrusy jsou bohaté na flavonoidy, jimž se připisuje schopnost blokovat látky způsobující rakovinu a srdeční choroby.

Vitamin C už několik minut po požití vlije svěžest do žláz. Hypofýza a dřeň nadledvinek ho potřebují k tvorbě stresových a pohlavních hormonů, pouze s pomocí vitaminu C se mohou tvořit hormony štěstí a euforie. Je také nejsilnějším přírodním antihistaminikem, takže potlačuje alergické reakce.

Ideální pomocník při silném stresu

Při silném stresu potřebujeme vitaminu C velké množství, a tehdy je citron ideální potravinou. Bioflavonoidy v dužině chrání choulostivý vitamin C před oxidací a až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost. Proto z citronu vykousejte i trochu vnitřní dužiny.

Tak pomůžete tělu vytvářet nová vaziva, urychlovat růst vlasů a nehtů, zlepšovat vidění a posilovat přibližně 100 tisíc kilometrů cév, od velkých tepen až po tepénky. Tím citron preventivně působí proti křečovým žilám a hemoroidům, urychluje léčení ran, odstraňuje krvácení z dásní a působí konejšivě a hojivě při parodontóze.

Rozšířeným prostředkem na léčbu zácpy je každodenní pití citronové šťávy v horké vodě (pozor, nečistíme si bezprostředně poté ani předtím zuby). Při nachlazení je oblíbeným podpůrným prostředkem citronová šťáva s medem (půlka citronu a lžička medu) nebo se solí nebo se zázvorem.

Citronu si lidé považovali jako důležité složky různých domácích čisticích přípravků, jak pro svěží vůni, tak pro schopnost odstraňovat skvrny. Citron odstraňuje zápach z rukou a někteří lidé si citronem potírají kožní skvrny, které prý mohou i zmizet.

Pro získání nejvyššího množství šťávy z citronu je lepší, když má plod pokojovou teplotu. Před vymačkáním ho poválíme mezi dlaní a tvrdým povrchem. Pro recepty s citronovou kůrou užíváme výhradně bio citrony. Pokud chceme získat pouze kapku citronové šťávy na dochucení, propíchneme citron párátkem, vymáčkneme šťávu a citron, dokonalou přírodní konzervu, zase párátkem uzavřeme.

Pečené kuře s citrony

Suroviny:
12 kuřecích paliček
1 citron
1 celá palice česneku
2 stroužky česneku
1 lžíce lístků rozmarýnu
sůl, pepř
3 lžíce oleje
1 lžička medu
1 lžíce citronové šťávy

Kuřecí paličky opláchneme a osušíme. V misce promícháme olej, med, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku, lžičku soli a trochu pepře. Paličky dáme do pekáčku a důkladně je promícháme s připravenou směsí. Přidáme na kolečka nakrájený citron, lístky rozmarýnu a překrojenou palici česneku.

Kuřecí maso podlijeme trochou vody a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi hodinu, v průběhu pečení přeléváme výpekem. Z pečeného česneku můžeme vytvořit dip rozmačkáním například s kysanou smetanou nebo dietnějším hustým jogurtem.

Citronové tartaletky

Suroviny na košíček:
1 šálek mandlové mouky nebo bezlepkové směsi
½ lžíce stévie
3 lžíce rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
špetka soli

Suroviny na náplň:
4 lžíce nesoleného másla pokojové teploty
2 velká vejce
2 lžíce stévie
špetka soli
kůra ze tří malých citronů
¼ šálku čerstvé citronové šťávy

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Umístíme 7 košíčků do formy na muffiny. Připravíme košíčky. V malé misce smícháme mandlovou mouku, sladidlo, máslo a sůl. Dobře rozmícháme a potom rozdělíme směs do košíčků, kde ji rozetřeme a přimáčkneme ke dnu košíčků asi do poloviny výšky forem. Pečeme asi 8 minut nebo do zezlátnutí okrajů. Potom přimáčkneme středy košíčků ke dnu tam, kde se nazvedly. Necháme vychladnout.

Připravíme náplň. Ve střední míse rozmícháme máslo dojemna. Potom přidáme vejce a sladidlo. Mícháme, dokud nejsou vejce a máslo dobře spojeny, asi 1 až 2 minuty. Směs přemístíme do malého kastrůlku, potom přidáme sůl a citronovou kůru. Zahřejeme směs na střední teplotu. Za stálého míchání přidáme první dvě lžíce citronové šťávy, pak přidáme další dvě lžíce. Pokračujeme v míchání, dokud směs nezhoustne. Vypneme přívod tepla a necháme vychladnout 5 minut.

Poté rozdělíme směs do připravených košíčků. Před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Spustit audio

Související