Zlatí hoši a stříbrná a bronzová děvčata. Zimní olympiády ve 20. století

4. únor 2022

V roce 1924 se v Chamonix konal mezinárodní Týden zimních sportů. O rok později bylo toto klání na návrh českého sportovce a sportovního činovníka Josefa Rösslera-Ořovského zpětně prohlášeno prvními zimními olympijskými hrami. Ve zvukovém archivu Českého rozhlasu se z této ale ani ze sedmi následujících zimních olympiád nic nedochovalo.

První záznamy máme až olympiády v Innsbrucku v roce 1964. Jde o nahrávky přímých přenosů z několika hokejových utkání. Spíše než komentáře dávných zápasů dnes zaujmou přestávky mezi třetinami, které komentátoři vyplňovali rozhovory s činovníky československého olympijského družstva, informacemi o výsledcích dalších zimních sportů, anebo vlastními postřehy z dění na olympiádě.

Bozk pre Ondríka

Na páscích je zachyceno také předávání medailí hokejistům. Naši tehdy brali bronz. Jak rozjaření komentátoři připomínali, byla to první olympijská medaile pro československý hokej od roku 1948 a jediná z těchto her.

Mezi skokanskou elitou nechybí ani Jiří Raška

Na další olympiádě, ve francouzském Grenoblu v roce 1968 byli naši hokejisté stříbrní, hlavní hvězdou byl ovšem skokan na lyžích Jiří Raška, který pro Československo vybojoval první zlato ze zimní olympiády. Radost udělala i bronzová krasobruslařka Hana Mašková. Na hrách v Sapporu v roce 1972 jsme si kromě bronzu pro hokejisty a pro běžkařku Helenu Balatkovou připsali další zlatou, tentokrát díky krasobruslaři Ondreji Nepelovi. Náš archiv uchovává roztomilý rozhovor, který s medailistou pořídil legendární sportovní komentátor Gabo Zelenay. „Ondrík, bozk za všetkých! Za všetkých, ktorí ti doma držali palce,“ spustil Zelenay svým typickým emotivním způsobem na stydlivého Nepelu.

Šest medailí v Sarajevu a jeden pohřeb v Moskvě

Olympiády 1976 a 1980 byly trochu chudší, brali jsme už jen po jedné medaili. V prvním případě to bylo stříbro hokejistů, ve druhé bronz běžkyně na lyžích Květy Peckové. Olympiáda v roce 1984 byla pro Československo nejúspěšnější zimní olympiádou vůbec a pro samostatný český sport nejúspěšnější ve 20. století.

Českoslovenští sportovci přivezli šest medailí. Bylo mezi nimi stříbro pro ženskou štafetu v běhu na lyžích a pro nás senzační bronz pro sjezdařku Olgu Křížovou. Jak ovšem svědčí dochované Rozhlasové noviny, ve zpravodajství úspěchy sportovců poněkud zastínilo úmrtí a následný pohřeb sovětského vůdce Jurije Andropova.

nagano_1998_foto.jpg_180221-100130_pj.jpg

Ani v úspěšném Sarajevu se ovšem našim sportovcům nepodařilo získat zlatou. Na tu si fanoušci museli počkat až do poslední zimní olympiády v 20. století v japonském Naganu. „Každý u nás doma od školních dítek po starodůchodce už ví, o co pochoduje,“ reportoval 18. února 1998 komentátor Aleš Procházka z naganské haly Big Hat. O co „pochodovalo“? Nejen to můžete zjistit v dalším Archivu Plus, tentokrát věnovanému zimním olympiádám ve 20. století.

Spustit audio