Zlaté šperky, které nenosíme, mohou posloužit jako zubní náhrady

25. listopad 2015

Někdo se pyšní zlatými šperky, jiný zlatými zuby. Podle Pavla Škody, odborného zástupce ze Zubní laboratoře v Liberci, je právě zlato nejpřijatelnější kov pro náš organismus, konkrétně pro ústní dutinu.

Za své letité praxe se setkává dokonce i s lidmi, kteří si přinesou zlaté prstýnky nebo řetízky, kterými se po čase mohou blýsknout v podobě zlatých zubů.

„Zlato se používá na přání pacienta, který už má v ústech nějaké zlaté práce, a v tom případě už je lepší použít ten samý materiál, aby nevznikaly elektrické výboje, to se stává kvůli vlhku v ústech a působením odlišných kovů,“ dodává Pavel Škoda.

I přesto, že organismus zlato dobře snáší, tak se od výroby zlatých zubních implantátů upouští. Je to hlavně kvůli tomu, že zlato patří mezi měkké kovy a nemá dlouhou trvanlivost. Obecně je šperkové zlato méně karátové než dentální.

„Pokud si pacient přeje celý zub zlatý a přinese si své zlato, my mu ho vyměníme za dentální kov v té hodnotě, a tu práci mu zhotovíme z dentálního kovu. Ale celé zlaté zuby jsou výjimkou, většinou se to fazetuje estetickou fazetou, to znamená, že ten zub je zezadu zlat a zepředu je estetická fazeta v barvě ostatních zubů,“ dodává Pavel Škoda.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio