Zkusili štěstí s neobvyklým podnikáním a uspěli – o jejich kytice z lučního kvítí je velký zájem

22. červenec 2022

Manželé Bodysudovi v Mostu se rozhodli, že ve svém volném čase zkusí štěstí s neobvyklým podnikáním – začali vázat překrásné kytice z lučního kvítí.

Lukáš Bodysud a jeho žena se ve svém volnu věnují zajímavému koníčku. Pěstují si a trhají čerstvé luční kvítí, které pak vážou do krásných kytic. „Chtěli jsme dělat něco, co nezanechá velkou ekologickou stopu,“ vysvětluje Lukáš Bodysud.

Manželé Bodysudovi vytvářejí z lučního kvítí nádherné kytice

Jejich květinářství se pyšní především tím, že květiny, které dávají do kytic, nejsou chemicky ošetřené, navíc jsou pěstované v Česku – na louce či poli.

„Nejdřív jsme pěstovali zeleninu, ale zjistili jsme, že by prostor nestačil k tomu, abychom z úrody něco vydělali. Navíc se zelenina musí hnojit a dávají se tam i různé chemické postřiky. Tak jsme pak přišli na to, že bychom mohli pěstovat nějaké květiny, se kterými se váže nějaký příběh,” popisuje začátky majitel květinové farmy v Mostě.

Všechno se museli nejdřív vše pořádně naučit. Ze začátku chtěli být například zcela soběstační a mysleli si, že jim květiny, které si sami vypěstují, budou pro jejich podnikání stačit. Zájem byl ale větší, než čekali – byli tak nuceni začít shánět další květiny na loukách v okolí nebo u známých. „Potom jsme se už poučili – zjistili jsme, kolik bude zapotřebí toho v průměru vypěstovat. Z toho teď vycházíme,” dodává Lukáš Bodysud.

Manželé Bodysudovi vytvářejí z lučního kvítí nádherné kytice

Podobné to bylo i svázáním kytic. Původně chtěli jít Bodysudovi proti proudu a vázat si kytice jen tak, podle citu. Po krátkém čase ale zjistili, že se bez alespoň základních pravidel floristiky neobejdou.

Tím, že se nejedná o klasické květinářství, kde by byly květiny již předem nastříhané a připravené, trvá doba vázání kytice o dost déle. Majitelé totiž musí dojít květiny nejprve natrhat, až poté je vážou. Příprava jedné velké kytice proto může trvat klidně i dvě hodiny. Výsledek pak ale stojí za to.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio