Zkrášlovací salony vládní výjimku nedostaly, od 22. října musí zůstat zavřené

22. říjen 2020 12:19

Vláda zpřísnila opatření kvůli koronaviru. Od 22. října omezuje činnost úřadů a volný pohyb lidí, zavírá část obchodů a služeb. Zavřené tak zůstanou také kadeřnické a kosmetické salony.

Kosmetičky, kadeřnice nebo manikérky tak 21. října svoji práci protáhly do večerních hodin. Snažily se vyhovět zákazníkům.

„Vím o tom, i když ne podrobnosti. Vím jen, že bude zavřeno a budou omezené služby. Prostě všichni se v něčem musíme omezit,“ shrnuje paní Jiřina Mostu.

Pracuje ve zdravotnictví a do teplického kosmetického salonu jezdí pravidelně. Pro tentokrát se stala poslední zákaznicí kosmetičky Ivany Soukupové. Ta teď ještě balí krémy a doma je uloží do ledničky, aby se nezkazily, jako se to stalo na jaře. Všem svým zákazníkům také dá pro jistotu vědět, že jejich ošetření musí odložit.

Situaci nese těžce. Přijde nejen o výdělek, ale také o kontakty s lidmi ve své práci, kterou má ráda. Opatření, které přišlo ze dne na den, ji hodně zaskočilo.

Mnoha provozovatelům kosmetických a kadeřnických salónů hrozí krach

Manikérka z vedlejší provozovny, Pavlína Halamová, překvapená nebyla – zákaz očekávala.

„Sledovala jsem to. Včera o tom mluvili v televizi. To, že se o tom rozhodlo po poledni, mi dnes přišla říct vyděšená zákaznice, která byla objednaná na pátek s tím, jestli bych na ni neměla čas. Proto jsem tady déle a ty lidi, kteří byli objednáni na ty dva dny, jsem tam ještě nacpala,“ shrnuje. Ostatní klientky, objednané na manikúru, od ní teď dostanou zprávu na mobil.

Stejně jako její kolegyně z kosmetického salonu, i ona se obává finančních potíží.

„Budeme muset bojovat, až to zas otevřou. Když už se to konečně po tom dvouměsíčním přerušení rozjelo, tak nás to čeká znova. A nikdo neví, na jak dlouho. Budeme mít co dělat se udržet na trhu a myslím si, že spousta z nás to vzdá – protože platit musíme,“ dodává manikérka.

A to jak nájem za prostory pro podnikání, tak také zdravotní a sociální pojištění.

Spustit audio