Život z komet: další argument

13. září 2009

Objev, o kterém dnes bude řeč, má kořeny v "Hvězdném prachu". Tedy v kosmické sondě Stardust. Počátkem roku 2004 se tato americká sonda přiblížila ke kometě Wild-2 a při průletu vrstvami prachu a plynu, které kometu obklopovaly, odebrala pomocí aerogelové mřížky vzorky okolních částic.

Za dva roky vesmírného putování se jí vzorky podařilo dopravit zpět na Zemi a vědci se mohli dát do zkoumání. Očekávalo se, že rozbor vzorků přinese překvapení. A to se i naplnilo. V nedávno publikované stati na stránkách NASA informoval Bill Steigerwald, že ve vzorcích byla objevena látka, která je jedním ze stavebních kamenů života - glycin. Vědci si nejdříve nebyli jisti, zda se tato aminokyselina nedostala do vzorků až po návratu na Zemi, nakonec se ale prostřednictvím analýzy uhlíkových atomů podařilo prokázat, že látka skutečně pochází z komety. Její izotop uhlíku měl totiž ve svém jádru o jeden neutron víc, a ten se v pozemské verzi glycinu nevyskytuje.
Aminokyselinu používají živé organismy pro tvorbu proteinů, které regulují probíhající chemické reakce. Pozemské organismy vytvářejí z 20 aminokyselin několik milionů proteinů, přičemž kyseliny kombinují jako písmena abecedy do slov. "Toto je poprvé, kdy byla přítomnost aminokyseliny nalezena na kometě," komentoval senzační objev Jamie Elsila z Goddardova střediska NASA v Greenbeltu. Podle výzkumníků získané poznatky podporují domněnku, že základní stavební kameny života jsou ve vesmíru běžné a že běžný může být i život v kosmu. Teorie hovořící o tom, že se velké množství organických látek dostalo na Zemi při dopadech komet a meteoritů, dostala mimořádně pádný argument. Uvidíme, co přinese další analýza vzorků ze Stardustu.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio