Život na hranici: První výzkumná sezóna archeologů ve vyprahlé oblasti súdánského Šakadúdu a chystaná knižní astrobiologická antologie Life Beyond Us

23. květen 2021

Od Sabaloky k Šakadúdu, 2. část povídání o výzkumech v Súdánu (04:30) – Historie: Bílý dům a jeho zdi (20:09) – Life Beyond Us. Věda a svět fantazie v jednom svazku (25:55)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte kolik žije na světě ptáků a že úplně nejvíc je vrabců domácích a uslyšíte jaký vliv mají klimatické změny na přírodu vysokohorského Nepálu; prozradíme kdy už snad konečně odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici ruský víceúčelový vědecký modul Nauka, zmíníme se o úspěchu čínských vědců a přistání jejich marsovského vozítka Ču-žung a nakonec si povíme o pozemských bakteriích a sporách, které se na povrch rudé planety mohly dostat na palubě kterékoliv z předcházejících misí.

Naši archeologové v Súdánu, 2. část

Archeologická základna v pohoří Šakadúd těsně před večerkou

Už několik let probíhají výzkumy Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy ve vulkanickém pohoří Sabaloka nedaleko 6. nilského kataraktu v Súdánu. Jak jsme si řekli v minulém pořadu, tyto výzkumy nedávno nabraly novou dynamiku. Věnovali jsme i další súdánské lokalitě, kde naši badatelé letos na jaře strávili svou první výzkumnou sezónu – vyprahlé pohoří Šakadúd se nachází mnohem dál od životodárného Nilu, a také mnohem dál od naší civilizace. Tentokrát si povíme trochu víc o tom, jak může výzkum na obou súdánských lokalitách přispět k pochopení klimatické změny, během níž se v pravěku z přívětivě zelené krajiny severovýchodní Afriky stala dnešní vysušená a horká savana… a jak se s tím vyrovnali lidé, kteří tuto krajinu obývali a mnohdy tam žijí dodnes. Garantem výzkumu v Šakadúdu je Archeologický ústav Akademie věd České republiky; výzkum probíhá ve spolupráci s Národní korporací pro památky a muzea Súdánu, která jej zaštiťuje, a podílí se na něm též badatelé z chartúmské Univerzity Obou Nilů.

Lidé, žijící na severovýchodě Afriky v době katastrofální změny klimatu, která během pár tisíciletí vysušila krajinu k nepoznání, ještě neznali zemědělství a nechovali domácí zvířata. Přesto zřejmě mnozí z nich svůj domov neopustili. Existuje nějaká souvislost mezi dramatickými klimatickými změnami a nástupem výrobního způsobu života zemědělců a pastevců v Africe? Lidé žijí v Šakadúdu i dnes – co je to za lidi a dají se na jejich příkladu studovat paralely mezi pravěkým a současným způsobem života v této vyprahlé části Afriky? Co obnáší expediční logistika? A co konkrétního první výzkumná sezóna v Šakadúdu přinesla? Hovoří Ladislav Varadzin z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze a Lenka Varadzinová z Českého egyptologického ústavu.

Life Beyond Us – Život mimo nás

Mimozemské rostliny na exoplanetě (ilustrační foto)

Existuje ve vesmíru nějaký život – mimo nás samotných a mimo naši vlastní planetu? To je otázka, která zajímá veřejnost, autory vědeckofantastických příběhů i vědce. Odpověď se hledá desítky let, ale zatím bez úspěchu. Nedávno dokonce vznikl Evropský astrobiologický institut, který si toto hledání dal do vínku. Kromě vědecké činnosti se orientuje i na popularizaci problematiky mimozemského života, a to i prostřednictvím science fiction, tedy vědeckofantastické literatury. Loni vydal e-bookovou antologii sci-fi povídek Strangest of All, letos ve spolupráci s nakladatelstvím Laksa Media chystá knižní antologii Life Beyond Us – Život mimo nás.

Pozoruhodná je především tím, že spojí v jednom svazku spisovatele – autory žánru science fiction – a vědce. Proč toto spojení vzniklo a jak bude na stránkách antologie realizováno nám vysvětlila její editorka, spisovatelka a evoluční bioložka Julie Nováková, vedoucí popularizační skupiny Evropského astrobiologického institutu. Kdo všechno se na chystané antologii Life Beyond Us autorsky podílí? Jaká témata rozvíjí a bude k mání i v českém jazyce?

Spustit audio

Související