Živá hudba nechcípne! Mladí litvínovští jazzmani jsou nejlepší v republice

13. červen 2017

Dvoudenní soutěž jazzových a ostatních orchestrů základních uměleckých škol, která proběhla v Litvínově, má své vítěze. Domácí Junior Big Band obhájil titul absolutního vítěze, který pod vedením Františka Krtičky poprvé získal před třemi lety.

Letos svěřenci Františka Krtičky dosáhli na maximální počet bodů a od všech porotců získali 25 z 25 možných. „Vždycky je to těžké připravit se na takovou soutěž. Ať je poprvé nebo podruhé,“ řekl po vyhlášení kapelník.

Předsedu mezinárodní poroty složené ze tří Němců, jednoho Američana tří Čechů děla Aleš podařil, pedagog brněnské konzervatoře a rozhlasový režisér.

„Byli jsme skoro vyděšeni tím, co všechno ti mladí dokáží. Litvínovský Big band nám vyrazil dech. Hráli skvěle, hráli s radostí i s trochou toho komediantství. Dobře tu hrála spousta kapel, ale oni si to skutečně užívali. Měli nejtěžší skladby a zvládli to skvěle.“

Ze 16 členů orchestru si 4 odnesli i uznání za skvělý instrumentální výkon. Petra Kubošková, která hraje na basovou kytaru, si svého diplomu i celkové výhry cenila víc než úspěchů minulých: „V Klaunech (první soutěžní skladba Junior Big bandu Send in the Clowns od Stephena Sondheima) je na začátku sedm nebo osm taktů basového sóla, kdybych to zkazila, zkazím to celé kapele.“

Dařilo se i ostatním sólistům. „Proč to neříct. Jsme prostě nejlepší,“ sebevědomě prohlásil šestnáctiletý trumpetista Honza Řeháček.

Lenka Lotocká, sólistka Junior Big Bandu Litvínov

Vítězný orchestr čeká generační obměna. Šanci mají i vaše děti, vzkazuje kapelník

Jak už to tak bývá u studentských orchestrů, čeká litvínovské juniory generační obměna. Odchází hned čtyři saxofonistky. „Bylo mi ctí s vámi hrát,“ řekla Lenka Lotocká, která si saxofonové sólo střihla v obou soutěžních skladbách a hrdě si odnášela svůj diplom.

„Kdybyste mezi nás chtěli poslat své děti, budeme rádi,“ láká kapelník novou muzikantskou krev. Skladby pro svůj orchestr vybírá jinak než většina dirigentů v republice. Zkouší těžké a neohrané věci a funguje to. I on získal uznání za pedagogické vedení. „Snažíme se si hraní opravdu užívat. Hudba by měla být o radosti. O to přece jde,“ konstatoval před tím, než odešel se svým orchestrem obrovský úspěch oslavit.

„Bylo mi 81 a každé ráno se budím s radostí, že můžu dělat, co mám rád,“ řekl při vyhlašování výsledků americký trumpetista Bob Montgomery. „Jste muzikanti. Už teď. Dělejte hudbu a buďte šťastní.“

„Hrajte. Protože dokud to budete dělat, živá hudba nechcípne,“ prohlásil trefně v závěru soutěže český jazzman, klávesista Jakub Zomer.

Litvínovského finále soutěže orchestrů základních uměleckých škol se zúčastnilo víc než tisíc muzikantů ze 49 kapel. V kategorii ostatních orchestrů si vítězství odvezl soubor Tremolo z Třemošné. Soutěž stejného rozsahu se bude opakovat za tři roky.

Spustit audio