Žinylka z Hlinecka je světový unikát

18. červenec 2020

Žinylka pochází původem z Francie - první zmínky o výrobě žinylkového vlákna z hedvábí bychom našli již v polovině 18. století. Od poloviny 19. století se její českou Mekkou stalo Hlinecko.

Název vznikl z francouzského slova la chenille, česky housenka, kterou zatkávaná příze připomíná. Žinylka a plédy a šály z ní se rozšířily z Francie do Rakouska-Uherska a od poloviny 19. století se její českou Mekkou stalo Hlinecko, kde došlo ke zdokonalení tkaní. Dnes už nikdo ručně tkanou žinylku nevyrábí - posledním mužem v Evropě je Josef Fidler z Hlinska. A za tímto unikátním tkalcem a držitelem titulu "nositel tradice lidového řemesla" se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.