Zimní údržbu v Ústeckém kraji pomůže zajistit 5 nových sypačů

28. listopad 2019 08:47

V následujících dnech očekávají meteorologové v Ústeckém kraji ochlazení. O víkendu by ve vyšších polohách mohl padat sníh a i v nížinách se budou teploty během noci pohybovat kolem nuly. Řidiči tak musí zpozornět. A v pohotovosti jsou i silničáři.

Správa a údržba silnic udržuje 3 500 kilometrů silnic II. a III. třídy, k tomu ještě 500 kilometrů silnic I. třídy a 22 kilometrů dálnic,“ shrnul vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Ročně silničáři najezdí při zimní údržbě po celém kraji téměř 750 000 kilometrů. Poslední zima vyšla Ústecký kraj na víc než 170 milionů korun. S podobným rozpočtem tak počítá i teď. Záleží ale na tom, jak náročná zima bude.

„Věříme, že nebude horší. Každá uspořená koruna se potom dá použít na letní údržbu. Nelze samozřejmě předvídat, jaká ta zima bude, ale v zásadě se od sebe neliší – v průměru je to zhruba 10 až 20 milionů korun,“ doplnil Jindřich Franěk z krajského úřadu s tím, že silničáři jsou na zimu připraveni.

„Dokupovali jsme asi 7 000 tun soli, takže sklady o kapacitě 19 000 tun má plné. Sůl se snažíme nakupovat v letních měsících za levnější cenu, v zimě už se pak jen dokupuje to nutné množství, protože nikdy nevíme, jaká zima přijde,“ doplnil Franěk.

Vedle soli ale posílili krajští silničáři také techniku. „Letos jsme doplnili dalších 5 nových posypových vozů. Je dobré mít ten vozový park co nejnovější,“ uzavřel Franěk.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související