Zimní areály v Krušných horách se připravují na sezónu. Například Telnice ale s investicemi nepočítá

15. září 2021 11:13

Lyžařské a sportovní areály ve východním Krušnohoří už vyhlížejí nadcházející zimní sezónu. Uplynulé dvě kvůli pandemii prakticky neexistovaly. Těm, které nabízejí sportovní vyžití i přes léto, se podařilo ztráty ze zimy vykrýt. Jinde sledují pandemickou situaci s napětím. Další zima bez návštěvníků by pro některé z areálů už byla smrtící.

„Ta letní sezona tu zimu určitě vykompenzovala – bez toho bychom už asi nežili. Přestože loni jsme měli v létě rekordní čísla v návštěvnosti i tržby, letos je to kupodivu ještě o 10 až 15 procent lepší. To nám hodně pomohlo,“ pochvaluje si jednatel areálu Josef Dlouhý.

Ski areál v Klínech na Mostecku navštěvují milovníci sportu celoročně. Kromě sjezdovek je tu dalších několik sportovišť, půjčoven sportovního vybavení, bobová dráha nebo zipline dráha, která se stala vítězem letošní ankety o Krušnohorské nej.

Na Bouřňáku zrekonstruovali vleky. Telnice zatím do nového vybavení investovat nebude

Sousední sportovní areály, jako například Sport centrum Bouřňák na Teplicku, nemají letní provoz.

„Letní aktivity prakticky neprovozujeme, i když je náš areál přístupný veřejnosti, takže tam lidé mohou jezdit na kolech, mohou tam turisté nebo rodiny s dětmi dělat, co se dá. Vzhledem k tomu, že nemáme žádné úvěry, tak jsme sice žádné peníze nevydělali, ale ani jsme o žádné investiční peníze nepřišli, protože to v podstatě nešlo,“ vysvětluje ředitel centra Jaroslav Anders.

Na Bouřňáku nakoupili pro nadcházející sezónu novou technologii zasněžování a rekonstruují vleky.

S obavami vyhlížejí zimní sezónu ve Ski areálu Telnice na Ústecku. Od státu získali kompenzaci ve výši 50 procent nákladů. Kvůli dvěma posledním zimám poznamenaným pandemií ale nemohou letos investovat.

„Investice určitě ne. Budeme rádi, když to udržíme v provozuschopném stavu, aby to bylo perfektně připravené,“ říká jednatel areálu Ivan Soukup.

Podle něj jsou velkým problémem sezónní zaměstnanci. Po dvou minulých sezónách je těžké je najít, hledají si totiž jistější práci.

Provozovatelé areálů se shodují na tom, že musí být optimisté a musí věřit, že pandemie ani vláda letos už jejich provoz neomezí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související