Zima 1952: Děti bereme nepřátelům

21. leden 2022

Agresivní projevy komunistických politiků, stále nové politické procesy a agitace umělců, to vše je z prvních měsíců roku 1952 zachováno v rozhlasovém archivu. Předseda KSČ a prezident republiky Klement Gottwald strašil občany hned při svém novoročním projevu apokalyptickými vizemi budoucí světové války. 

Situaci po svém zachraňoval předseda vlády Zápotocký, který – rovněž 1. ledna – slavnostně otevíral první vysokou pec v Ostravě Kunčicích.

Ve slavnostním projevu k hutníkům recitoval několik našich buditelských básníků (nejzdařilejší recitaci jsme zařadili) a kromě toho hovořil i o nedostatcích při budování socialismu.

Čtěte také

7. března 1952 se v Národním shromáždění, tehdejším parlamentu, konala rozprava k projednávání státního rozpočtu.

Akademik a člen vlády Zdeněk Nejedlý v této rozpravě pronesl více než čtyřicetiminutový projev – jak bylo jeho zvykem – zcela mimo téma. Ve dvou vybraných ukázkách pohovoří o tom, jaký má být správný pionýr a komu že berou komunisté děti.

13., 14. a 15. března 1952 se před Státním soudem v Praze konal politický proces Josef Pavelka a spol. Z obsáhlého byť neúplného zvukového záznamu jsme vybrali soudní charakteristiku některých obviněných a ukázku z výslechu jednoho z nich. 

Čtěte také

Spisovatelka Jarmila Glazarová se ve svém příspěvku vyznala z lásky k sovětské literatuře s vazbou na měsíc Československo-sovětského přátelství.

Ze sledovaného období se dochoval i bilanční pořad o propagandistické hudební skupině, která působila v letech 1929 až 1949. Vybrané ukázky obsáhnou klíčové momenty historie skupiny i hudební ukázky z její tvorby.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio