Zhruba za měsíc mají v Ústeckém kraji začít fungovat velká očkovací centra. Denně mají naočkovat až 4 000 lidí

4. březen 2021 08:55

Zdravotníci v Ústeckém kraji stále čekají na navýšené dodávky vakcín proti koronaviru. Dosud se podařilo naočkovat víc než 31 000 lidí. Tento týden ale přišla dodávka vakcín jen od společností Pfizer/BionTech. Do očkování se přitom registrují další skupiny obyvatel.

To větší množství vakcíny Pfizer je podmíněno tím, že v dubnu budou opět kráceny dávky. Co se týká vakcín Moderna, tak ta, která měla dorazit v tomto týdnu, nedorazí vůbec. Nejsou to tedy pozitivní zprávy, že by se ty dodávky nějak zlepšovaly v tuto chvíli,“ komentoval po jednání krizového štábu situaci s dodávkami vakcín mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

V kraji se stále očkují zdravotníci, klienti a zaměstnanci sociálních služeb, senioři starší 80 let a učitelé.

Od 1. března se pak můžou o očkování přihlásit v centrální databázi i lidé starší 70 let. Podle Jany Mrákotové z Krajské zdravotní dostalo očkování v této věkové kategorii zatím víc než 100 lidí.

V sociálních službách je pak naočkovaná alespoň první dávkou víc než polovina z 11 000 klientů a zaměstnanců.

„Krajská zdravotní vydává číslo asi 8 900, ale oni do toho samozřejmě počítají i druhé dávky, takže pokud jde o klienty, je to nějakých 5 700, a pokud jde o zaměstnance, tak jich je nějakých 1 800,“ potvrdila vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková.

Velkokapacitní centra by měla v kraji začít fungovat zhruba za měsíc

Kraj pak stále připravuje 4 velká očkovací centra – v Ústí nad Labem, Mostě, Litoměřicích a v Rumburku na Děčínsku. Denně by mělo každé z nich naočkovat 1 000 lidí. S administrací mají vypomáhat podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO například úředníci.

Největší práce bude právě na těch administrativních pracovnících – ti to budou mít neskutečný. Když jsem se byl podívat na hraničním přechodu, kde testují, a viděl jsem ty ženský, jak tam píšou do počítače, tak ty budou úplně hotové – od rána do večera jen sedí u počítače a píšou. To samé bude u toho očkování – to bude ta největší práce. To zaregistrovat, vyřídit, dát do systému a podobně,“ popsal Schiller.

Velkokapacitní očkovací centra mají v kraji začít fungovat zhruba za měsíc.

Spustit audio

Související