Zhruba v 18 procentech případů může koronavirus způsobit i psychické potíže. Měla je i žena z Teplicka

25. leden 2021 13:04

Prodělaná nemoc covid-19 se u některých lidí může projevit na psychice. Podle místopředsedy České psychiatrické společnosti Martina Anderse se s psychickými problémy po covidové infekci potýká asi 18 % lidí.

Potíže se objevují asi 14 dní po odeznění akutní fáze nemoci. „Nejčastěji se jedná o poruchu spánku, úzkosti, zhoršení paměti, U některých lidí se také vyskytují sebevražedné myšlenky, které předtím neměli,“ doplnil Anders.

Podobnou zkušenost má za sebou 75letá Eva z Teplicka. Nemoc zvládla bez potíží, ty ale přišly vzápětí.

„Po karanténě to docela šlo, ale pak jsem najednou začala mít takové potíže, že mi začaly například vypovídat službu nohy – bylo mi pořád hůř,“ vzpomíná paní Eva.

Uklidňující léky, které předepsala praktická lékařka, nepomohly, a úlevu nepřinesla ani konzultace u psychiatra.

Po několika špatných týdnech požádala bezradná paní Eva o pomoc synovce – rehabilitačního lékaře, a odjela za ním na druhý konec republiky.

„Řekl mi, že jsem byla dost zablokovaná, a proto jsem se cítila tak špatně. Tak mě odblokoval, napravil a mě se od té doby ulevilo,“ dodává paní Eva.

„Jeden z těch léčebných momentů je právě ve fyzické aktivitě, takže i rehabilitace nebo relaxace svalů může vést k tomu, že se člověk začne cítit lépe,“ potvrzuje psychiatr Martin Anders.

Konečná statistika za loňský rok bude podle něj k dispozici v nejbližších dnech, už teď ale podle zpráv z psychiatrických ambulancí vidí, že přibývají noví pacienti. A to i lidé, kteří byli dosud zdraví, nebo třeba výkonní sportovci.

Spustit audio

Související