Ženy jsou od přírody náruživé, muži vládnou světu. Zakázaná příručka o sexu jde do dražby

Chcete mít krásné děti? Žádný problém. Stačí při sexu upřeně zírat na partnera. Alespoň to radí slavná britská příručka s názvem Aristotelovo arcidílo z přelomu 17. a 18. století. Tu budou zítra dražit v britském Etwallu.

Kontroverzní manuál z přelomu 17. a 18. století má v otázkách sexu jasno. A nabízí svým čtenářům široké spektrum rad. Ženy například varuje před obcováním se zvířaty. Možné důsledky přitom dokládají některé velice názorné dřevoryty. Mimochodem, právě kvůli nim byla příručka v Británii zakázaná až do 60. let.


Příručka pojednává o tajemstvích sexu – a to nejen slovem, ale i obrazem. Knihu zřejmě sepsal kolektiv neznámých autorů, Aristoteles byl přitom tehdy v Anglii považovaný za kapacitu v oblasti sexuální výchovy.

Na jednom z obrázků je například bytost, která má místo paží křídla a nohy srostlé do jednoho ptačího pařátu.

Dočteme se, že takové ptačí dítě se v roce 1512 narodilo v Ravenně – a že za to pochopitelně mohla jeho matka, která byla „zkažená, mrzká špindíra“. Ale nenechte se zmást: nešlo prý o důsledek sexu se zvířaty, ale toho, že matka během sexu hleděla na ošklivé věci.

Ten, kdo chce mít hezké děti, tak má postupovat podle jednoduchého návodu: upřeně se při sexu dívat na manžela. Pokud se žena dívá na něco jiného, ošklivého, pak „síla představivosti může mít za následek dítě s křivými ústy, chlupatými rty“ a podobně.


Muž je div světa, a jako takový vládne všem věcem, vše je mu podřízeno, jeho plodnost je božský dar. (…) Spojení srdcí v posvátném manželském svazku je nepochybně to největší štěstí, protože muž získá něžnou průvodkyni, své druhé já, kterému může objasňovat své myšlenky.ARISTOTELOVO ARCIDÍLO

Ženy jsou od přírody náruživé, tvrdí manuál

Aristotelovo arcidílo se vyrovnává i s otázkami sexuální touhy. Zatímco v případě muže je žádoucí, aby „jeho mužná síla byla mocná“ (a měl by tedy jíst kořenovou zeleninu a zpěvné ptáčky, k pití nejlépe víno), v případě ženy manuál doporučuje pravý opak.

Jak anonymní autoři věří, „žena přirozeně tíhne k náruživosti“. Ale žádnou paniku. Jak dodávají, vše se dá zmírnit správnou stravou. Ženy by tedy neměly jíst žádná „těžká, tučná ani kořeněná“ jídla, protože taková krmě tělo ještě víc rozpálí a umocní touhu. A to nikdo nechce.

autoři: leš , hbe , als
Spustit audio