Zemřela herečka Aťka Janoušková. Svůj hlas propůjčila i Včelce Máje

9. březen 2019 18:34

Zemřela známá česká herečka Aťka Janoušková, bylo jí 88 let. O jejím úmrtí Český rozhlas  informoval její spolupracovník Lubomír Zemanec. V půlce března by jí bylo 89 let.

Nesmrtelný je její dabing dětských pořadů. Hlas propůjčila například Včelce Máje, Broučkům nebo Příběhům včelích medvídků.

Na natáčení Včelky Máji Janoušková vzpomínala před několika dny i při své návštěvě Českého rozhlasu Sever. Jak sama řekla, vůbec nemusela kvůli roli stylizovat svůj hlas.

„Jak jsem tehdy mluvila, tak myslím, že jsem to nijak nepřizpůsobovala. Jen situaci,“ vzpomínala koncem února na dabování Včelky Máji Janoušková.

Pražská rodačka, vlastním jménem Vlasta Janoušková, se hraní věnovala už od dětství. Během druhé světové války účinkovala v Národním divadle, odkud ale dostala vyhazov, protože její rodiče zatklo gestapo a skončili v koncentračním táboře.

Nějaký čas se živila jako cizojazyčná korespondentka, zpět na divadelní prkna ji přivedl až později E. F. Burian.

A podle svých slov se vždy snažila myslet pozitivně. „Je to jednak dané, jednak jsem musela spoustu věcí překonávat. Třeba tu malou výšku. Tam je asi základ. Odmala jsem se naučila se nepoddávat,“ vysvětlovala.

Možná i proto byla od mládí se svojí výškou smířená a nikdy nesnila o tom, že by chtěla být velká. „Nesplnitelná přání jsem nikdy neměla,“ dodala.

Objevila se v nespočtu představení, zejména tam, kde mohla uplatnit své nadání pro tanec a zpěv. V divadle a ve filmu jí její malý vzrůst - měřila jen 120 centimetrů - odsoudil ke ztělesňování vedlejších rolí. Výrazně ale zasáhla do světa domácího dabingu.

V roce 2009 ale obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu. A jejího hlasového umění hojně využívali i tvůrci televizních reklam.

autor: směna ČRo Sever
Spustit audio

Související