Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově láká návštěvníky na nový exponát – unikátní vagon

10. září 2021

Všechny milovníky vláčků, mašinek a vagonů potěší návštěva Železničního depozitáře Národního technického muzea v Chomutově. Kromě jiného tam mohou nově vidět i unikátní vagon na uhlí, který je poslední svého druhu.

„Jde o nákladní vůz na velkokapacitní přepravu uhlí. Je to vlastně první u nás masově vyráběný typ tohoto druhu přepravy. Tento typ vagonu se vyráběl od roku 1952 do roku 1966. Náš konkrétně byl vyroben v roce 1965 ze vagonce v Popradě,“ vysvětluje Jan Müller, správce chomutovského železničního depozitáře.

Jde o jeden z nejtypičtějších vozů nákladní železniční dopravy, které byly u nás v té době k vidění. Proto také patří mezi cenné exponáty depozitáře.

„Podobných vagonů jsme měli na přepravu uhlí desítky. Tento vagon, který jsme věnovali Národnímu technickému muzeu, byl ale tím posledním. Byl vlastně zachráněný na poslední chvíli,“ vysvětluje Eva Maříková z těžební společnosti Sev.en Energy.

Podle Jana Mullera má depozitář v plánu unikátní vagon zrestaurovat. To ale bude nějakou chvíli trvat – není totiž zdaleka první na řadě.

Spustit audio

Související