Železničáři zahájili tři velké stavby na modernizaci tratí v Podkrušnohoří

7. listopad 2019 14:14

Vlaky v oblasti Teplicka a Mostecka budou jezdit rychleji, cestující budou mít větší komfort, a například mezi Litvínovem a Ústím budou jezdit přímé elektrické vlakové spoje. Správa železniční dopravní cesty v těchto dnech zahájila tři velké dopravní stavby a modernizace na tratích v podkrušnohorské oblasti Ústeckého kraje. Včera je oficiálně představila v Teplicích.

První z těchto velkých dopravních staveb je revitalizace a elektrifikace trati Oldřichov u Duchcova – Litvínov, druhou zvýšení traťové rychlosti v úseku Oldřichov u Duchcova – Bílina a třetí je rekonstrukce železniční stanice Řetenice.

Celkové náklady na ně přesáhnou 4 miliardy korun. Významná část peněz přijde i od Evropské unie. Práce už začaly, kompletně by mělo být hotovo do léta roku 2022.

Slavnostní zahájení tří velkých dopravních staveb v Ústeckém kraji se neobešlo bez symbolického poklepání na kolejnici

Po modernizaci trati mezi Oldřichovem a Bílinou by měla stoupnout rychlost vlaků až na 140 km/h a cesta bude tedy trvat kratší dobu. Úsek mezi Oldřichovem a Litvínovem zas bude plně elektrizovaný, takže mezi Ústím a Litvínovem začnou jezdit přímé elektrické vlaky.

Přístup k vlakům na všech zastávkách na trati bude navíc snadný i pro vozíčkáře – všechny stanice totiž budou bezbariérové.

Na nádraží v Řetenicích pak vznikne nové nástupiště o délce 120 metrů, chodit se na něj bude přes současnou lávku, ale přibude tam schodiště a dva výtahy.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související