Zelená spirulina je potravinový doplněk, který dobře poslouží vegetariánům i sportovcům

17. únor 2023

Spirulina obsahuje vysoké množství přírodních bílkovin, spoustu vitamínů, minerálů, enzymů i chlorofylu. Není tedy divu, že na naše zdraví působí blahodárně.

Ti, kteří se domnívají, že je spirulina řasa, se mýlí – jedná se o sladkovodní sinici.

Řadíme ji mezi tzv. zelené potraviny. Pěstuje se hlavně v Japonsku. Aktuálně ji seženete samozřejmě i u nás, v kamenných obchodech i na internetu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin A, C, D, E i karoteny.

Protože je v ní spousta bílkovin, je pro vegetariány a vegany skvělou náhražkou živočišných bílkovin. Můžete ji jako prášek rozmíchat ve vodě, případně přidat do polévek nebo jako tabletu zapít vodou a spolknout.

Můžete ji také přidat do výživného nápoje – jeho chuť nijak neovlivní, zato mu ale dodá cenné živiny.

Pozitivní vliv má spirulina například na kardiovaskulární systém – reguluje glukózu, krevní tlak, cholesterol a chrání před srdečními onemocněními. Kladně působí také na imunitu, trávení nebo funkce mozku.

Do svého jídelníčku by ji navíc měli zařadit sportovci, a to na místo syntetických proteinových doplňků.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.jimeto.cz/spirulina , www.prozdravi.cz/spirulina-1
Spustit audio

Související