Zelená spirulina je potravinový doplněk, který dobře poslouží vegetariánům i sportovcům
Spirulina obsahuje vysoké množství přírodních bílkovin, spoustu vitamínů, minerálů, enzymů i chlorofylu. Není tedy divu, že na naše zdraví působí blahodárně.
Ti, kteří se domnívají, že je spirulina řasa, se mýlí – jedná se o sladkovodní sinici.
Řadíme ji mezi tzv. zelené potraviny. Pěstuje se hlavně v Japonsku. Aktuálně ji seženete samozřejmě i u nás, v kamenných obchodech i na internetu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin A, C, D, E i karoteny.
Protože je v ní spousta bílkovin, je pro vegetariány a vegany skvělou náhražkou živočišných bílkovin. Můžete ji jako prášek rozmíchat ve vodě, případně přidat do polévek nebo jako tabletu zapít vodou a spolknout.
Můžete ji také přidat do výživného nápoje – jeho chuť nijak neovlivní, zato mu ale dodá cenné živiny.
Pozitivní vliv má spirulina například na kardiovaskulární systém – reguluje glukózu, krevní tlak, cholesterol a chrání před srdečními onemocněními. Kladně působí také na imunitu, trávení nebo funkce mozku.
Do svého jídelníčku by ji navíc měli zařadit sportovci, a to na místo syntetických proteinových doplňků.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.