Zedník Petr Hejzlar filmovým režisérem: Při natáčení scény znásilnění si herci i štáb sáhli na dno

14. červen 2021

Mladý talentovaný režisér Petr Hejzlar z Červeného Kostelce na Náchodsku už v 19 letech natočil svůj první velký film Z města na venkov a dokázal pro něj získat i známé herecké osobnosti. Aktuálně natáčí druhý film, který se jmenuje Tvář pomsty a opět se spoustou velkých hereckých jmen. A to je mu teprve neuvěřitelných 21 let.

Hodně se potkávám s diváky. Beru si od nich kolikrát i víc než od profesionálů, kteří už mají nějaký svůj zaběhnutý styl.
Petr Hejzlar, filmový režisér

Filmařina je váš splněný sen?
Každopádně. Je to sen, který se vyplnil. A daří se mi ho plnit čím dál tím víc a víc, takže super. Jak malý kluk jsem napodoboval různé profese a tady u filmu jsem si řekl, že to je opravdu něco zajímavého a nevšedního, co člověk normálně nevidí každý den. Takže jsem si oblíbil film a jeho zpracování.

Čtěte také

Atmosféra filmování vás nadchla, proč jste ale nešel na filmařskou školu? Protože vy jste hned začal točit film.
Přesně tak. Filmová škola by určitě nebyla k zahození, já jsem víceméně samouk. Chtěl jsem začínat jako laik, vnímám film především jako divák a nikoliv přímo jako profesionál. Ale postupně jsem se začínal zdokonalovat, narazil jsem na několik lidí z profese a dnes se už cítím úplně někde jinde. Potkávám se s herci, se samotnými tvůrci filmů, ale potkávám se hodně s diváky. Protože já si od diváků beru kolikrát i víc než od profesionálů, kteří už mají nějaký svůj zaběhnutý styl.

Jak jste sháněl peníze na svůj první film?
Ze začátku jsem musel určitě chodit na brigády a pomohli mi také rodiče, případně sponzoři. Sháněl jsem to všemi možnými způsoby. Tím myslím, že jsem pracoval rukama. Musím se přiznat, že jsem vyučený zedník, obkladač a montér suchých staveb. Dělám si z toho trošku legraci, že aspoň jednou budu vědět, jak si postavit svůj filmový ateliér.

Aktuálně natáčíte už svůj druhý film s názvem Tvář pomsty. Tak by mě zajímalo, o čem je?
Na to si diváci musí počkat do kina. Ale nalákat vás trošku můžu. Je to film ze života problémových středoškoláků v problémových rodinách. Je tam hodně ukázaná kriminalita a problematika chování nejen mezi mladými lidmi. Je to drama, thriller na hodinu a půl. Některé natočené scény jsou podle skutečných událostí.

Chcete tím filmem něco konkrétního říct?
Na to by si opravdu diváci měli počkat do kina. Je tam bohužel scéna znásilnění, což pro nás nebylo vůbec jednoduché natáčet. Podepsalo se to i psychicky na naší herečce Zuzce Prouzové z náchodského divadla, která si musela sáhnout na samé dno. Ale i štáb se hodně zapotil po technické stránce, protože točit tuto scénu nebylo vůbec jednoduché.

Jakub Schmidt a Petr Hejzlar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s mladým filmovým režisérem Petrem Hejzlarem o jeho právě dokončovaném filmu Tvář pomsty, který má také velmi zajímavé herecké obsazení, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související