Ze zvonice chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně přehlédnete třetinu území naší republiky

24. leden 2021

Areál chrámu svatého Bartoloměje ve středočeském Kolíně prošel v posledních letech náročnou rekonstrukcí. V rámci znovuotevření areálu byla nově zpřístupněna i pozdně gotická zvonice, která slouží i jako vyhlídková věž. Byla postavená v roce 1504 a dosahuje výšky 55 metrů. Nabízí úchvatný pohled na historické centrum Kolína i na samotný chrám. Cestou na ochoz si navíc můžete prohlédnout sklepní lapidárium i ojedinělou expozici části chrámového pokladu.

Stavba chrámu svatého Bartoloměje byla započata krátce poté, co v roce 1253 král Přemysl Otakar II. povýšil Kolín na královské město. Po požáru města v roce 1349 povolal císař Karel IV. na jeho obnovu svého dvorního architekta Petra Parléře, jehož dochovaný presbytář kolínského chrámu je považován za jednu z nejvýznamnějších gotických památek ve střední Evropě. Zvonice byla přistavěna poté, co byly zjištěny vážné statické poruchy severní chrámové věže způsobené velkými zvony. Ty byly po dostavbě do nové zvonice přeneseny.

Zvonice chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně je vysoká 55 metrů

Během zničujícího požáru v roce 1796 bylo mimo střechy a zvonové stolice zničeno i vnitřní schodiště, starobylý orloj a dřevěný můstek, kterým se do zvonice vstupovalo z hudební kruchty chrámu. Při obnově byl v nejvyšším patře věže nově zřízen jednopokojový byt hlásného, který do té doby vykonával službu přímo v kostelních věžích. A vybudován byl i nový dřevěný ochoz se střechou.

K dalšímu poškození zvonice došlo při požáru v roce 1869. Původní dřevěný ochoz byl nahrazen kamenným a místo nového kamenného schodiště bylo vybudováno levnější dřevěné. Tím získal vnitřek věže zajímavý charakter. Po požáru se zachovalo pouze první patro. Dřevěné schodiště umožňuje pohled vnitřní částí věže až ke zvonům. Dodnes jsou ve zdech patrné otvory po trámech a kameny jsou i po tak dlouhé době stále začervenalé v důsledku požárů. Částečná oprava zvonice proběhla v letech 2017 až 2020 v rámci úprav Bartolomějského návrší.

Při výstupu vás čekají unikátní výstavy

Do věže se vstupuje původními pozdně gotickými okovanými dveřmi. Ve sklepení zvonice se dnes nachází lapidárium kamenných artefaktů nalezených v okolí chrámu během rekonstrukce. V prvním patře se pak nachází ojedinělá expozice představující část chrámového pokladu Římskokatolické farnosti Kolín. Obsahuje dvacet unikátních uměleckých předmětů od středověku do 19. století.

V prostorách bývalého bytu hlásného je menší výstava

Zvonové patro je přístupné po dřevěném vloženém schodišti. Původní zvony měly během obou světových válek pohnutý osud a zvonice se tak dočasně ocitla bez nich. Dnes visí v bartolomějské zvonici šest zvonů. Sanktusník z roku 1730 a zvony novodobé, ulité v letech 2000 a 2014 Rudolfem Pernerem v Pasově, které jsou pojmenované podle patronů Kolína – Bartoloměj, Jan Pavel, Prokop, Florián a Jan Křtitel.

Ve výklenku severního okna jsou navíc dva malé historické zvony z let 1610 a 1730 s úsměvnými názvy Kohoutek a Slepička. To proto, že se Kohoutkem zvonilo brzy ráno při rozednění, kdy se věřící modlili „Anděl Páně“, a při této příležitosti se někdy vyzvánělo i menším zvonem Slepičkou.

Úchvatný pohled na chrám sv. Bartoloměje z výšky

Po znovuotevření areálu v roce 2020 zvonice slouží také jako vyhlídková věž. V nejvyšším patře je vyhlídkový ochoz, na který vás do výšky 55 metrů zavede 114 schodů. Výstup ale stojí za to. Ochoz umožňuje výhled na všechny světové strany, historické centrum Kolína i na samotný chrám sv. Bartoloměje, jehož věže jsou ze zvonice téměř na dosah.

Nejkrásnější pohled do dálky je severním směrem, kdy je za hezkého počasí vidět Sněžka a Krkonoše. Díky poloze Kolína v rovinaté krajině je pohled úchvatný do všech světových stran a při dobré viditelnosti máte přehled po celé třetině republiky.

Spustit audio