Ze základní školy ve Školní ulici v Lounech odchází 8 učitelů. Lidem se to nelíbí – sepsali i petici

6. červen 2019 15:12

Přes 140 lidí se podepsalo pod petici, kterou poslali na radnici v Lounech. Nelíbí se jim, že ze Základní školy ve Školní ulici odejde 8 učitelů, kteří dali výpověď.

Radnice chce, aby se situace zklidnila a dala ředitelce školy za úkol zajistit výuku na příští školní rok. Ta prý už našla za většinu učitelů jejich nástupce.

„Nejprve jsem musela zajistit odpovídající personál. 5 na 1. stupeň, ti už jsou sehnaní – mají uzavřené smlouvy a jsou už tady. Zatím chybí dva pedagogové – matematika a anglický jazyk pro 2. stupeň,“ říká Věra Benešová, ředitelka základní školy, kam chodí 420 dětí.

ZŠ Školní Louny

Odchod učitelů v tak velkém počtu se ale nelíbí části veřejnosti a rodičů. Více než 140 se jich podepsalo petici, kterou doručili městu.

„Pro nás je důležité, aby naše děti měly kvalitní učitele. Takže si samozřejmě nejsme jisti, že bude o ně od září náležitě postaráno, a máme tím pádem strach – proto jsme to řešili peticí na město,“ shrnul předseda petičního výboru Jaroslav Zíval.

Petice nežádá přímo odvolání ředitelky, ale zklidnění situace ve škole a zajištění kvalitní výuky. To samé požaduje po ředitelce i město Louny jako zřizovatel školy.

„Paní ředitelka po rozhovoru se mnou a panem starostou slíbila, že samozřejmě zajistí chod školy na příští školní rok. Momentálně už má obsazená místa na 1. stupeň, a vzhledem k tomu, že je ve funkci 19 let, tak nemáme důvod tomuto ujištění nevěřit,“ vysvětlil nezávislý místostarosta Loun Vladimír Hons.

V Lounech nejsou petice žádnou výjimkou

Případy, kdy veřejnost zasahuje do personálních otázek ve školách, nejsou v Lounech ojedinělé. Před sedmi roky lidé psali petici proti jmenování učitele Zdeňka Pištory do funkce ředitele základní školy, přestože vyhrál výběrové řízení a chtěl nastoupit. V současnosti je to starosta Postoloprt.

Loni zase lidé v petici podpořili učitelku na gymnáziu, které vedení školy nechtělo prodloužit smlouvu.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související