Zdravotníci v Ústeckém kraji ošetřili dvanáct lidí s úrazem od zábavní pyrotechniky

1. leden 2023

Poslední den v roce záchranáři v Ústeckém kraji vyjížděli k 280 případům.

Od půlnoci mají za sebou další více než stovku - 110. Zábavní pyrotechnikou se zranilo méně lidí než v minulých letech, řekl mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Prokop Voleník.

„ Co se týká úrazů zábavní pyrotechnikou, dá se říct, že tento silvestr byl poměrně klidný. Během silvestrovské noci jsme ošetřili dvanáct pacientů, kteří se zranili zábavní pyrotechnikou. Ošetřili jsme ale i několik desítek pacientů pod vlivem alkoholu a s tím spojenými úrazy,“ popsal mluvčí záchranářů.

Záchranáři ošetřili další desítky lidí s mozkovou nebo srdeční příhodou i s komplikacemi při chřipkovém onemocnění.

Hasiči vyjížděli v Ústeckém kraji v noci na dnešek 28 požárům. Většinou byly způsobené zábavní pyrotechnikou nebo manipulací s otevřeným ohněm. „Hořely ve většině případů popelnice a kontejnery, nahromaděný odpad a ve třech případech tráva a keře. V Chomutově u nemocnice hořelo u neobydlené budovy na ploše 15 krát 15 metrů,“  řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Také policisté hodnotí plynulou silvestrovskou noc v Ústeckém kraji jako klidnou. Od půlnoci do rána jim volalo 220 lidí. Většinou si stěžovali na hlučnou hudbu a petardy. Hlídky podle krajské policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové vyjížděly také k řadě lehčích potyček v domácnostech i na veřejnosti, které ale nepřekročily povahu přestupků.

Spustit audio

Související