Zdravotní ústav chystá kontrolní měření hluku u mosteckého autodromu

28. srpen 2018

Ústecký zdravotní ústav chystá kontrolní měření hluku u mosteckého autodromu. Na hluk si dlouhodobě stěžují někteří obyvatelé domů v sousedství závodiště.

Svoje zařízení pro měření hlučnosti má v ulici v blízkosti autodromu už několik měsíců taky mostecký magistrát. Některé naměřené hodnoty naznačují, že hlukové limity mohly být překročeny.

Tahle čísla ale podle odborníků ze zdravotního ústavu ani podle zástupců autodromu nemůžou sloužit jako důkaz, že závodní okruh hlukové limity skutečně porušuje. Lze je brát pouze jako orientační.

„Směrodatná pro nějaké posouzení hluku z hlediska zákona určitě nejsou, tak se brát nedají, protože nejsou prováděny akreditovanou laboratoří a nejsou vyhodnoceny tak, jak by měla být,“ vysvětluje ředitel ústeckého zdravotního ústavu Pavel Bernáth.

Data z měřidla v ulici Podlesí zveřejňuje město Most na svých webových stránkách. Ředitel mosteckého autodromu Ivo Diviš se zveřejňováním takových dat na stránkách magistrátu nesouhlasí: „Poněvadž je to opravdu diskriminující. Když někdo zveřejňuje data, která jsou vlastně neodborně naměřená.“

Primátor Mostu Jan Paparega z uskupení Severočeši Most ale vidí situaci jinak: „My to nepovažujeme za diskriminační, ani v rozporu se zákonem. Jedná se o orientační měření, a tak k tomu také přistupujeme.“

Měřidlo hluku instaloval magistrát do blízkosti autodromu po stížnostech obyvatel. Situaci popisuje Ivan Dlouhý ze sdružení Zdraví pro Most, který kousek od autodromu bydlí: „Prostě, ať si to někdo přijde vyzkoušet a zažít. Uvidí, co to je – ráno v 9 začnou, večer v 18 končí.“

Podle ředitele autodromu Ivo Diviše se ale okruh snaží hluk zmírňovat. Zkouší například novinku v podobě vodních clon. Nevýhodou je podle něj špatně nastavená vyhláška.

„Vlastním vozidlem, kterým sem přijedete, se můžete před branou autodromu pohybovat s hlučností až 72dB, a nikdo vás za to nemůže šikanovat. Pak vjedete do autodromu, kde můžete mít ze zákonných norem pouze 50decibelovou hranici. Nad tím ať se každý zamyslí,“ vysvětluje Diviš.

Podle něj měli navíc lidé v domech postavených po roce 1983, tedy po otevření autodromu, s hlukem počítat.

S tím ale nesouhlasí Ivan Dlouhý: „Jako argumentace dobrá, slyším to samozřejmě ze všech stran, když se ale podíváte na naší ulici, tak je tady zhruba 30 baráků. Z nich jen čtyři, možná pět, je postaveno po roce 1983.“

Příčinu hluku a jeho intenzitu má teď potvrdit nebo vyvrátit kontrolní měření, které chystá ústecký zdravotní ústav ještě na letošní rok.

autor: bach
Spustit audio

Související