Zdravé, rychlé, chutné a pro celou rodinu – takové jsou recepty Barbory Charvátové

Snadné pokrmy na přípravu, ale zároveň hodnotné a výživné, aby nasytily i ty nejmenší. O to se snaží Barbora Charvátová na svém blogu i ve svých dvou vydaných kuchařkách. Důležitou podmínkou při tomto vaření je také, aby jídlo chutnalo nejen dětem, ale i všem ostatním členům rodiny.

Profesionální blogerka Barbora Charvátová se ke své netradiční profesi dostala naprostou náhodou. „Vystudovala jsem ekonomku a nikdy jsem neměla jakoukoli spisovatelskou ambici,“ konstatuje. Narodila se jí ale dcera a ona sama přitom měla své zdravotní problémy spojené se špatnou stravou. Proto si založila blog plný receptů a tipů o stravování. Pořádá i tematické přednášky pro maminky, kde se s nimi pozná a dokáže jim poradit i s konkrétními věcmi.

Ačkoliv pochází z Moravy, kde se vaří tradiční jídla, jako jsou koláče, knedlíky a hutné omáčky, měla od jakživa ráda pestrost jídla a zajímavé chutě. Jak na blogu, tak i v kuchařkách, proto můžete najít opravdu pestrou škálu jídel.

Od příkrmů k plnohodnotným jídlům

„Začínám s tipy na příkrmy, které by se měly dávat dětem přibližně od šesti měsíců. Najdou se tam samozřejmě i jídla pro mnohem starší děti i ostatní členy,“ shrnuje.

Barbora zpracovala i tabulku ke každému jídlu, ve které je ukazatel, od jakého období dítěte je jídlo vhodné.

„Důvody se tam sice nevejdou, ale já je v hlavě mám a vím, proč to tak je. Pod tabulkou je i shrnutí – vysvětlení, proč jde o jídlo zrovna pro tu a tu skupinu,“ přibližuje autorka kuchařky Máma v kuchyni 1 a 2 a webu Mamavkuchyni.cz.

Blogerka se snaží o návrat klasických surovin jako jsou jáhly nebo polenta. Také ráda ale míchá různé suroviny a vytváří z nich originální a nevšední pokrmy, jako je například koprová omáčka zahuštěná květákem.

„U mě ty tradiční babičkovské recepty nenajdete, protože mně mnoho z nich nevyhovuje v základu. Klasická koprovka je mléko zahuštěné moukou, ale já do ní schovám květák, tím to zahustím a dostanu tam i nějakou tu zeleninu,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor s ní z přiloženého audiozáznamu a nechte se inspirovat ke snadnějšímu a zdravějšímu vaření.

autoři: Eva Bucharová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio