Zdeněk Vojtěch – legendární automobilový závodník, podnikatel a pilot z Liberce

8. červen 2023

Kdosi o něm řekl, že kdyby nežil v socialismu, přivedl by českou stáj do Formule 1. Tak moc byl cílevědomý. Řeč je o legendárním automobilovém závodníkovi Zdeňku Vojtěchovi.

Vojtěch se narodil v roce 1951 v Liberci. Vystudoval tamní technickou univerzitu a stal se strojním inženýrem.

Závodit začal v roce 1972 se Škodou 100, ale nejdřív na sedadle spolujezdce. První samostatný start si odbyl o rok později na závodech do vrchu.

Pak se dostal k okruhům, kde nasbíral nejvíce domácích i zahraničních vavřínů. Ten největší v roce 1982 s vozem BMW 528i, kdy s Rakušanem Jo Gaertnerem vyhrál závod mistrovství Evropy cestovních automobilů na Salzburgringu.

Podílel se také na zisku titulu mistrů Evropy v závodech cestovních vozů v klasifikaci značek (ETCC) na voze Škoda 130 RS, a to společně s Břetislavem Engem, Václavem Bervidem a Janem Šenkýřem.

Zdeněk Vojtěch měl také průkaz obchodního pilota s mezinárodní doložkou. V liberecké Dukle pracoval jako instruktor oddílu leteckých sportů.

V roce 1990 založil firmu Federal Cars, která se stala oficiálním importérem vozů Peugeot do České republiky. Později začal na automobilových závodech doprovázet své dva syny – Tomáše a Štěpána.

Trojnásobný držitel Zlatého volantu a mistr sportu Zdeněk Vojtěch přišel o život v autě při střetu s tramvají jen pár set metrů od svého bydliště. Bylo mu pouhých 47 let. V roce 2005 zahynul při závodech na selhání srdce jeho syn Tomáš.

autor: Milan Knotek
Spustit audio