Závislost na počítačích? Důvody jsou různé - nedostatek přátel nebo nuda

1. duben 2014

Zkoušeli jste si někdy spočítat, kolik hodin strávíte měsíčně surfováním na internetu nebo na Facebooku? Zatímco před lety jsme za zloděje času považovali televizi, v současné době je to počítač. Nakolik virtuální realita ovlivňuje náš život a proč jí někteří podléhají ?

„Na internetu má člověk nad svou identitou absolutní kontrolu – vůbec nikdo mu do ní nemůže zasáhnout, což v reálných vztazích takhle není´. Člověk tedy může vystupovat na internetu tak, jak sám chce – například jako 68letý dědeček a přitom je to 15letý kluk,“ vysvětluje psycholog Petr Moos.

Jak je tedy možné, že někdo počítačům zcela propadne a někdo ne? „Velkou roli hraje rodinné zázemí – pokud v rodině funguje normální komunikace, rodiče a děti se spolu baví a tráví spolu čas, pak, i když dítě bude hodinu denně hrát nějakou hru, tak to neznamená, že nahrazuje komunikaci. Jinak je tomu v případě, kdy komunikace v rodině neprobíhá,“ upozorňuje psycholog.

Podobně tomu je ale nejen u dětí, ale i u dospělých – pokud takový člověk nežije kvalitní sociální vztahy, může být pro něj internet jediné místo, kde má alespoň virtuální přátele, svou virtuální realitu, do které se utíká a na které se stává závislým.

„Na počítač chodí také často člověk, který nemá jiné zájmy. Pokud se tedy vzděláváte, máte své koníčky a něco vás baví, nemáte na to prostě čas,“ uzavírá Petr Moos.

Spustit audio